S úctou a vďačnosťou blahoželám k 70.výročiu založenia EU Bratislava

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:33 • 2 min
S úctou a vďačnosťou blahoželám k 70.výročiu založenia EU Bratislava

S úctou a vďačnosťou blahoželám k 70.výročiu založenia EU Bratislava

slovakia

left justify in out

img

S úctou a vďačnosťou prišla dnes predsedníčka vlády SR Iveta Radičová zablahoželať Ekonomickej univerzite (EU) v Bratislave k 70. výročiu jej založenia.
      "S úctou gratulujem preto, že EU nesie zásadnú a veľkú zodpovednosť za naše vedomie, vedomosti, poznanie a rozhodovanie sa. A tiež preto, že zároveň odpovedá na nové a hlavné výzvy - výzvy, ktoré predpokladajú hľadanie nejakých odpovedí," povedala premiérka.
      V rámci akademickej slávnosti vo svojom príhovore podotkla, že nie je ťažké klásť správne otázky, oveľa ťažšie je dospieť k jednoznačnej odpovedi. "Poznanie znamená spor a diskusiu." Náš svet je mnohofarebný. Skladá sa z mozaiky mnohých menších a väčších právd a poznaní pod strechou jednej zásadnej pravdy. "A to, čo je pre nás hlavná výzva, je pomáhať usporiadať veci verejné, usporiadať našu spoločnosť tak, aby v nej fungovali princípy slobody, zodpovednosti, demokracie, spravodlivosti a solidarity." V rámci odpovedí na tieto výzvy sa od nás ešte očakáva vysoký stupeň tolerancie, upozornila.
      Radičová pripomenula, že akademická pôda je svetom slobody najmä preto, že sa od nej priam očakáva spor o názor. Politický svet má v tomto porovnaní jednu veľkú nevýhodu - očakáva sa jednoznačné rozhodnutie. Kým svet je pestrofarebný, politika musí byť častokrát čierno-biela. "Je umením politiky a politikov, ako vedia zúročiť vaše poznanie, ako vedia využiť vašu diskusiu a ako sa vedia rozhodnúť v danom okamihu."
      Cesta za cieľom, povedala premiérka, však vždy bola najťažšia, kľukatá a dlhá, v konečnom dôsledku ale priniesla trvalé efekty v tom zmysle, že išlo o budovanie spoločných hodnôt. Tak, ako sú krížne cesty pri poznaniach, také sú aj krížne cesty napĺňania výziev a spoločného stvárňovania nášho života. Vzťah k akademickému svetu znamená vytvárať životu vhodné podmienky a úcta k svetu znamená neviesť ústami politikov spor s vedeckým poznatkom. "Úcta k akademickému svetu znamená uznávať svet rôznosti prevedenia a znamená aj to, že si vážime produkty vášho poznania," zdôraznila Radičová.
      Históriu si terajšia EU začala písať 1. októbra 1940, keď jej pôvodné základy položili obchodné komory v Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove za výdatnej podpory Jura Hronca, ktorý sa stal jej prvým dekanom.
      V súčasnosti zastrešuje tretia najväčšia univerzita na Slovensku - EU v Bratislave sedem fakúlt, kde na rôznych formách štúdia vysokoškolský pedagogický zbor vzdeláva približne 14.000 študentov.
      Od svojho vzniku eviduje EU viac ako 72.000 absolventov, z nich stovky sa zúčastnili na dnešnej akademickej slávnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies