S týmto Mattel zrejme nepočítal: V Mexiku zakázali predaj bábiky s podobizňou Fridy Kahlo

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 12:32 • 2 min
S týmto Mattel zrejme nepočítal: V Mexiku zakázali predaj bábiky s podobizňou Fridy Kahlo

Barbie znázorňujúca známu umelkyňu Fridu Kahlo bude musieť byť stiahnutá z predaja v rámci Mexika, rozhodol o tom súd.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Mattel, ktorá je známa po celom svete svojou Barbie sa rozhodla, že na Medzinárodný deň žien uvedie špeciálnu edíciu svojich bábik. Tie mali byť inšpirované známymi ženami z histórie, ktoré by mohli byť pozitívnym príkladom pre dievčatá.

 

Okrem známej letkyne Amelie Earhartovej, matematičky a fyzičky Katherine Johnsonovej i šermiarky Ibtihaj Muhammadovej sa tu objavila aj známa mexická umelkyňa Frida Kahlo. Práve v súvislosti s jej podobizňou vznikol problém. Mexický súd totiž tvrdí, že na komerčné využitie vyobrazenia Fridy má právo výhradne len jej rodina, preto sa v krajine nesmie predávať.

 

Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné, nakoľko sa spoločnosť môže proti nemu odvolať. Praneter umelkyne Mara Romeová však uviedla, že je s verdiktom spokojná. Podľa jej slov totiž samotná bábika nebola stvárnená vhodne, bola príliš chudá, svetlá a chýbal jej mimoriadne dôležitý detail – Fridino typické zrastené obočie.

 

img

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona