S ruskou vakcínou Sputnik V nemusia byť spájané len zdravotné riziká, ale aj problémy s cestovaním v rámci EÚ

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 17:38 • 2 min
S ruskou vakcínou Sputnik V nemusia byť spájané len zdravotné riziká, ale aj problémy s cestovaním v rámci EÚ

BRATISLAVA - Nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V je spochybnením európskej spolupráce pri riešení pandémie. Uviedol to europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cestovanie 

Dodal, že okrem prejavu nespoľahlivosti môže byť najväčší dopad okrem zdravotného rizika taký, že občania zaočkovaní takouto vakcínou nebudú môcť vycestovať do iného členského štátu Európskej únie (EÚ).

 

img

 

Rusi by zrejme povolenie od EMA dostali 
Podľa europoslanca je potrebné rešpektovať odborníkov a používať len vakcíny registrované v Európskej liekovej agentúre. Domnieva sa, že ak by Rusko o registráciu Sputniku V požiadalo, zrejme by ju aj dostalo. "To, že tak neurobilo, ukazuje, že vakcínu a aj celú pandémiu vníma ako primárne politickú a nie medicínsku záležitosť," doplnil Štefanec s tým, že Rusko sa aj pomocou svojej vakcíny snaží narušiť jednotu a dôveru vo vnútri EÚ. "Keďže tu ide o ľudské životy, považujem to za hyenizmus," zdôraznil Štefanec.

 

 

Nákup vakcíny nie je problém 

Ako uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka, skutočným problémom pritom nie je samotný nákup vakcíny Sputnik V, ale fakt, že ním chce premiér Igor Matovič (OĽaNO) očkovať ľudí bez overenia zo strany Európskej liekovej agentúry (EMA).

 

"...Nevšimol som si, že by podobne vítal nemeckú, americkú či britsko-švédsku vakcínu. V očiach našich európskych partnerov je to nepochopiteľné," zdôraznil Šimečka.

 

img


Šimečka pripomenul, že ruské médiá sú dnes plné fotiek z košického letiska a oslavných správ o tom, ako sa Slovensko "vykašľalo" na európsku súdržnosť a privítalo záchranu z Ruska.

 

Europoslanec zároveň dodal, že EÚ už týždne vyzýva Rusov, aby dodali potrebné podklady a požiadali o registráciu Sputnika. Doplnil, že premiér tým zásadne skomplikoval situáciu slovenskej diplomacii a obáva sa, že aj bezpečnostným zložkám.

 

img

 

Príchod na Slovensko 
V pondelok 1. marca priviezli na Slovensko prvé dávky ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá ešte nie je registrovaná EMA. Slovensko ju však môže používať ako neregistrovaný liek, a to na základe rozhodnutia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Z krajín EÚ ju používa len Maďarsko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies