S rotným Kavuliakom sa rozlúčili štátnym pohrebom s vojenskými poctami

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 18:28 • 2 min
S rotným Kavuliakom sa rozlúčili štátnym pohrebom s vojenskými poctami

TURZOVKA – S Danielom Kavuliakom, ktorý zahynul na misii v Afganistane, sa dnes v rímskokatolíckom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Turzovke rozlúčili na štátnom pohrebe s plnými vojenskými poctami prezident SR Ivan Gašparovič, minister obrany Martin Glváč, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Peter Vojtek, americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick, štátni a vojenskí predstavitelia a najbližší príbuzní.

slovakia

left justify in out

„Je to vždy nepríjemná udalosť a ja si nepamätám horšiu profesijnú úlohu ako priviezť mŕtveho vojaka alebo zúčastniť sa na udalosti, ako je pohreb príslušníka Ozbrojených síl, keď stojím na čele tohto rezortu,“ povedal minister obrany. Náčelník Generálneho štábu OS SR povýšil čatára D. Kavuliaka in memoriam do hodnosti rotného a zároveň mu udelil zlatú medailu ministra obrany prvého stupňa. „Zomrel nám vojak v bojovej akcii, v bojovom nasadení. Rukou protivníka, aby sme to správne nazvali. A preto je tomu venovaná mimoriadna pozornosť. Za takéto činy a pri takýchto mimoriadnych príležitostiach sú vojaci mimoriadne odmeňovaní in memoriam. V tomto prípade si myslím, že to plne odzrkadľuje, čo sa v Afganistane stalo,“ uviedol Vojtek.

„Mimoriadne smutná a tragická udalosť, ktorá sa stala ďaleko od nášho domova, nás priviedla na Kysuce, do rodiska nášho kolegu rotného Daniela Kavuliaka. Medzi príslušníkmi 11. mechanizovaného práporu v Martine bude chýbať človek, ktorý 11 rokov oddane a zodpovedne zastával svoje funkcie a odvádzal kus poctivej ľudskej práce. Už nikdy si nepodáme ruky, no navždy zostaneš v pamäti mne, i všetkým našim kolegom,“ povedal na poslednej rozlúčke kolega a rodinný priateľ rotný Branislav Kontrík.

Príslušník afganskej armády v utorok (9.7.) spustil zo strážnej veže streľbu na skupinu slovenských vojakov v Kandaháre. K incidentu došlo o 9.45 h nášho času pri cvičení. Okrem zosnulého vojaka, ďalší dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Telo tragicky zosnulého Daniela Kavuliaka priviezol v stredu (10.7.) na Slovensko vládny špeciál. Dvoch ťažko zranených vojakov previezli vo štvrtok (11. 7.) americké ozbrojené sily do vojenskej nemocnice pri Landstuhle v Nemecku, kde sa podrobili ďalším lekárskym zákrokom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies