S realizáciou Národného štadióna sa začne už onedlho

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 17:16 • 2 min
S realizáciou Národného štadióna sa začne už onedlho

BRATISLAVA - Téma Národného futbalového štadióna (NFŠ) neustále rezonuje na Slovensku. S realizáciou projektu na bratislavskom Tehelnom poli by sa malo začať už onedlho a mohol by byť úplne dokončený a hotový najneskôr v lete 2016. Novinárov o tom informovali zástupcovia mestskej časti Bratislava-Nové Mesto na pondelkovej popoludňajšej tlačovej konferencii v budove miestneho úradu.

slovakia

left justify in out

"Stavebné povolenie na štadión je právoplatné. To znamená, že investor môže začať búrať a zároveň stavať. A my chceme, aby to bolo kontinuálne a územie nebolo zaťažené dvakrát," uviedol pre agentúru SITA starosta spomenutej mestskej časti Rudolf Kusý a pokračoval: "S investorom došlo k dohode aj o investíciách v prospech miestnych obyvateľov, či už do školy, zelene alebo miestnych komunikácii ako je Ulica Viktora Tegelhoffa či Príkopova ul."

Starosta MČ Bratislava-Nové Mesto v súvislosti s blížiacimi sa prácami pre SITA ďalej uviedol: "Štadión by sa mal začať búrať a stavať ešte tento rok. My veríme, že sa tak stane čo najskôr, v lete, nech to máme za sebou. Stav štadióna je stále horší a horší, doslova ruina. Našou požiadavkou bolo, aby sa uskutočnili búracie a stavebné práce v jednej etape, prísľub od investora je práve taký. Hovorí sa o tom, že po tejto fáze bude trvať celá výstavba 17 či 18 mesiacov. Pokiaľ ide o názov investora, je rovnaký ako názov projektu - ide o akciovú spoločnosť Národný futbalový štadión."

Podľa slov hovorcu a vedúceho oddelenia komunikácie, kultúry a športu mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Mareka Tettingera, štadión bude v tých dimenziách, ako bolo avizované už dávnejšie. "Ráta sa s kapacitou 20 500 sedadiel, v podzemí by malo vzniknúť takmer tisíc parkovacích miest," zopakoval M. Tettinger. K jeho slovám sa pridal aj Rudolf Kusý: "Štadión bude menší než ten predošlý, ktorý mal kapacitu 34 000 miest. Tento má čosi viac ako dvadsaťtisíc. To znamená, že zaťaží územie o čosi menej."

Starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto sa vyjadril aj k ekonomickým atribútom pri výstavbe Národného futbalového štadióna. "Pokiaľ ide o finančné prostriedky, tak my ako mestská časť a ani mesto sa na financovaní štadióna nebudú podieľať. To, či bude štát, to už je mimo nás. V tejto chvíli vieme iba o tom, že všetky financie má na starosti investor," uviedol pre agentúru SITA Rudolf Kusý a na tlačovej konferencii k tomu ešte skonštatoval: "Naša mestská časť rieši iba otázku stavby, my nie sme vlastníkom pozemkov. Vzhľadom na ekonomickú situáciu si neviem predstaviť, že mesto sa bude spolupodieľať na financovaní výstavby. Sme radi, že v tomto smere si to realizuje investor sám."

Pokiaľ ide o NFŠ, hľadisko má byť prekryté ľahkou oceľovou konštrukciou s plastovou membránou. V areáli ZŠ Kalinčiakova by mali vzniknúť dve tréningové ihriská: jedno s prírodným a druhé s umelým povrchom. Nedávno boli uverejnené informácie, že pri štadióne vybudujú aj sedemnásťposchodovú budovu, ktorá sa má viazať pre prevádzky slúžiace správe a organizácii športového areálu. Okrem nej má vyrásť v areáli Národného futbalového štadióna nákupná pasáž, kde má byť 36 obchodov so športovým sortimentom. V pasáži budú aj kaviarne a reštaurácie.

Vláda SR vo februári schválila financovanie rekonštrukcie, modernizácie a budovania ligových futbalových štadiónov na roky 2013 - 2022. Uložila ministrovi financií Petrovi Kažimírovi zabezpečiť v štátnom rozpočte finančné prostriedky vo výške 4,5 milióna eur ročne pre potreby spomenutej modernizácie, a to každoročne do 31. marca až do roku 2022. Tento projekt sa však netýkal výstavby Národného futbalového štadióna, ktorý je už niekoľko rokov predmetom diskusie. Vláda vtedy deklarovala záujem na tom, aby bola výstavba NFŠ financovaná zo súkromných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies