S pyrotechnikou treba manipulovať opatrne, inak hrozia vážne úrazy

NETKY.SK • 30 December 2016, 14:44 • 2 min
S pyrotechnikou treba manipulovať opatrne, inak hrozia vážne úrazy

BRATISLAVA - Zábavná pyrotechnika obsahuje výbušninu, preto by s ňou mali ľudia opatrne manipulovať. O ich prípravu a odpálenie sa cez rok starajú vyškolení odborníci, no počas Silvestra s ňou však manipuluje ktokoľvek. Upozorňuje na to polícia.

slovakia

left justify in out

"Mnohí už na ňu doplatili úrazmi rúk, tváre, poškodeným zrakom a neraz aj životom," povedal prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Hasiči majú každý rok pre neodborné zaobchádzanie s pyrotechnikou veľa výjazdov, dopĺňa Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

 

Na Silvestra treba podľa Džobanika poučiť najmä deti. Tie by mali s pyrotechnikou manipulovať len v prítomnosti dospelého človeka. Pyrotechniku II. triedy, do ktorej patria petardy, minivýbušky, rímske sviece, fontány, gejzíry, rakety s náplňou farebných svetlíc a iné, smú podľa vyhlášky používať len dospelé osoby. "Deti a mládež do 18 rokov môžu používať len pyrotechniku I. triedy, a to sú prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebnými plameňmi, lietajúce motýle, ohňopády a blikavky, búchacie guľôčky a vystreľovacie konfety," vymenoval.

 

Džobanik odporúča pyrotechniku kupovať len u certifikovaných predajcov. Podľa jeho slov je nebezpečné vyrábať si ju doma či kupovať ju od pouličných predavačov bez návodu na použitie. Ľudia by si nemali vkladať tieto výrobky do vreciek odevov, lepšie je ich uchovávať mimo svojho tela. "Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte," vysvetlil.

 

Potrebné je tiež zistiť, či je na pyrotechnike dosť dlhá zápalná šnúra, až potom ju možno zapáliť. Rakety pred odpálením ľudia podľa jeho slov nemajú zapichovať do zeme či snehu, nutné je ich vložiť do fľaše naplnenej pieskom. Odpaľovať by ich mali na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí. Hovorca tiež upozorňuje na rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra, ale nevybuchnú. "Nepribližujte sa k nim hneď a nepokúšajte sa ich opätovne odpáliť. Je to veľmi riskantné," dodal.

 

Takúto pyrotechniku treba podľa hasičov neskôr poliať dostatočným množstvom vody. Zapálenú pyrtechniku nemožno vyhadzovať z balkónov a terás. "Pretože by mohol vzniknúť požiar bytu, prípadne požiar zaparkovaných áut," uviedla Farkasová. Hasiči i policajti vyzývajú ľudí k ohľaduplnosti. "Netreba zabúdať na tých, čo sa výbuchov boja, teda starších ľudí a zvieratá," dodala Džobanik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies