S prijatím sýrskych utečencov súhlasilo 17 krajín

NETKY.SK • 2 Október 2013, 13:53 • 2 min
S prijatím sýrskych utečencov súhlasilo 17 krajín

BEJRÚT - S prijatím tisícov sýrskych imigrantov, ktorí ušli pred krvavým konfliktom, súhlasilo už 17 krajín sveta. V stredu o tom informoval hovorca Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Peter Kessler. Povedal, že krajiny vrátane USA, Francúzska či Austrálie zatiaľ prijmú celkovo 10 000 utečencov zo Sýrie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kessler konštatoval, že ide o dôležitý prvý krok, ktorý je však len "kvapkou v mori", keďže UNHCR eviduje až 2,1 milióna sýrskych imigrantov. Najviac ich doteraz prijali susedné krajiny ako Libanon, Jordánsko a Turecko, ktoré však už nemajú kapacity a o viac utečencov sa nedokážu postarať. Západné krajiny čelili z ich strany ostrej kritike, že sa dostatočne nepodieľajú na utečeneckom probléme. Na základe dohody UNHCR vyberie sýrskych imigrantov a premiestni ich do jednej zo 17 krajín, ktoré sa do programu realokácie sýrskych utečencov zapojili. "Prioritu budú mať tí najohrozenejší," povedal Kessler s tým, že väčšinou pôjde o telesne postihnutých, o obete zneužívania či týrania ako aj o samotné matky s deťmi. Neuviedol, koľko utečencov jednotlivé krajiny prijmú. Agentúra AP informovala, že do Rakúska v utorok večer pricestovali prví z 500 imigrantov, ktorých sa krajina rozhodla prijať. Ide o štvorčlennú kresťanskú rodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies