S Priebkem sa rozlúčia v rímskom kostole, pohreb je otázny

NETKY.SK • 13 Október 2013, 10:29 • 2 min
S Priebkem sa rozlúčia v rímskom kostole, pohreb je otázny

RÍM - Priebke zomrel v piatok vo veku sto rokov v talianskej metropole Rím, kde si odpykával doživotný trest za zabitie desiatok ľudí neďaleko Ríma počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Smútočné zhromaždenie na počesť zosnulého nemeckého vojnového zločinca Ericha Priebkeho sa bude konať v utorok v jednom z kostolov v talianskej metropole Rím, kde v piatok zomrel. Potvrdil to v sobotu agentúre AFP jeho právnik Paolo Giachini. Ten tak reagoval na sobotňajšie negatívne stanovisko argentínskej vlády, ktorá odmietla prijať jeho telo konajúc na striktný príkaz šéfa rezortu diplomacie Hectora Timermana. Giachini však nepovedal, kedy a kde jeho klienta pochovajú ani to, či sa tak stane v Taliansku. Starosta Ríma Ignazio Marino  sa však nechal počuť, že povolí iba "prísne súkromnú" oficiálnu rozlúčku s odsúdeným nacistom a nie v centre večného mesta. V stredu si totiž Taliansko pripomenie 70. výročie prvých deportácií Židov z rímskeho geta do nacistického koncentračného tábora Osvienčim.

Vláda v Buenos Aires v sobotu rázne odmietla návrh Priebkeho právnika, podľa ktorého chcel byť jeho klient pochovaný vedľa svojej ženy v argentínskom meste Bariloche. Tam po úteku z Nemecka žil 40 rokov až do svojho vyhostenia do Talianska. Argentínske židovské organizácie vyjadrili spokojnosť s postojom vlády krajiny, kde žije 300-tisíc Židov. Ako uviedol rezort diplomacie, "Argentína neprijme takúto urážku ľudskej dôstojnosti".

Priebke zomrel v piatok vo veku sto rokov v talianskej metropole Rím. Odsúdený vojnový zločinec bol zodpovedný za zabitie desiatok ľudí neďaleko Ríma počas druhej svetovej vojny. Priebkeho odsúdili až v roku 1998, keďže krátko po vojne ako väčšina nacistických pohlavárov ušiel do Argentíny. V roku 1995 ho však vyhostili a o tri roky neskôr ho taliansky tribunál odsúdil na doživotie. Svoj trest si však pre pokročilý vek a zdravotné problémy odpykával doma. Na svoju obhajobu uvádzal, že popravy 335 ľudí z marca 1944 boli vykonané na príkaz vodcu Adolfa Hitlera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies