S príchodom monzúnov opúšťa obyvateľstvo zemetrasením poškodené nepálske dediny

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 12:29 • 2 min
S príchodom monzúnov opúšťa obyvateľstvo zemetrasením poškodené nepálske dediny

KÁTHMANDU - Obyvatelia Nepálu začali dnes s blížiacim sa príchodom monzúnov a po iba pomaly prúdiacej pomoci zo strany tamojšej vlády postupne odchádzať zo zemetrasením spustošených oblastí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Sme dedina s 283 domácnosťami. Polovica z nás ju už opustila a vydala sa na cestu do iných častí krajiny," povedal Išwor Šrestha, obyvateľ dediny Bahrabise v zemetrasením najviac postihnutom okrese Sindhupalčowk. "Ľudia z vedľajšej dediny odchádzajú tiež, viac ako polovica z nich už odišla," dodal. Šresthaova rodina si prenajala izbu na predmestí Káthmandu, zvyšok rodiny odcestoval za príbuznými do východného Nepálu. "Každý hľadá inú alternatívu, pretože keď sa o niekoľko týždňov začnú dažde, nebude sa tu dať žiť v stanoch."

 

Povodie rieky Sun Kosi, v ktorom leží okres Sindhupalčowk, zažíva v období monzúnov povodne pravidelne, ktoré si každoročne vyžiadajú obete na ľudských životoch a veľké škody na majetku.

 

Nepálska vláda vyhlásila v piatok, že do tejto oblasti vyšle hodnotiace tímy, ktoré preskúmajú možné alternatívy premiestnenia dedín z poškodených okresov. Obyvatelia sa ale obávajú, že to bude trvať určité obdobie a nebudú môcť dlhšie čakať.

 

Nepál zasiahlo 25. apríla prvé z dvoch ničivých zemetrasení, pričom dosiaľ si vyžiadalo 8442 mŕtvych. Druhá vlna otrasov zeme prišla 12. mája a pripravila o život 141 osôb. Pri oboch katastrofách bolo zničených vyše 756.000 domov a iných budov.

 

Podľa údajov nepálskej polície sa stali nedávne zemetrasenia pre celkovú tragickú bilanciu najväčšou prírodnou katastrofou v dejinách Nepálu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies