S príchodom Jaguara sa plánuje výstavba nových bytov

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 10:19 • 2 min
S príchodom Jaguara sa plánuje výstavba nových bytov

NITRA – V Nitre sa v súvislosti s príchodom automobilky Jaguar Land Rover rozbieha bytová výstavba. Nové byty plánuje postaviť súkromný investor aj mesto Nitra. Spolu s veľkým nárastom dopytu po nehnuteľnostiach vzrástli aj ich ceny.

slovakia

left justify in out

Výstavbu 200 až 230 bytov pripravuje spoločnosť Nitra Invest, ktorá vlastní pozemky v nitrianskom priemyselnom parku. Niekoľko bytoviek by malo vyrásť na ploche 1,3 hektára v Brezovom háji v susedstve hospicu. „Architekti pripravujú štúdiu pre projekt Brezový háj. Najviac bytov bude dvojizbových, nasledovať budú trojizbové byty a najmenej bude jednoizbových,“ povedal pre agentúru SITA konateľ Nitra Invest Ondrej Ščurka ml. Prízemie domov bude vyhradené pre parkovanie. V jednej z bytoviek by mala na prízemí vzniknúť súkromná materská škola s kapacitou 60 až 80 detí. „Už v súčasnosti je v Nitre problém nájsť miesto pre dieťa v predškolskom zariadení,“ hovorí Ščurka ml. S výstavbou by chceli začať do konca tohto roka. Časť bytov by bola k dispozícii do roka od začiatku výstavby. „V minulosti sme mali v Brezovom háji platné územné rozhodnutie na investičný projekt, no po nástupe krízy sme v ňom nepokračovali. Teraz pracujeme úplne od začiatku na nových povoleniach,“ dodal Ščurka ml.


Podľa viceprimátora Nitry Martina Nemkyho cíti mesto investíciu Jaguara už dnes. „Týka sa rozvoja cestnej infraštruktúry, rozvoja materských a základných škôl a aj v oblasti bytovej výstavby evidujeme enormný záujem ľudí - či už o výstavbu rodinných domov alebo bytoviek,“ povedal. Mesto plánuje zriadiť nájomné byty v ubytovni na Hlbokej ulici. Okrem toho má pripravený projekt na výstavbu 96 nájomných bytov v lokalite Diely - Viničky. Najprv by však muselo aktualizovať projektovú dokumentáciu a stavebné povolenie, ktoré momentálne nie je platné. Pre komplexnú bytovú výstavbu má Nitra vyčlenené územia Párovské Lúky – Mlynárce I., Súlovskú ulicu v Krškanoch a v príprave je lokalita Šindolka. „Územný plán umožňuje aj dostavbu bytov v rámci polyfunkčných území mesta Nitry. Je tu aj ďalšia možnosť, že by nájomné byty mohli byť postavené v mestských objektoch, ktoré nie sú v súčasnosti využívané,“ informoval Andrej Jančovič z nitrianskej radnice. Mesto má v súčasnosti 1 019 nájomných bytov.


Dopyt po nehnuteľnostiach v Nitre výrazne stúpol a v súvislosti s tým aj ich ceny. Najväčší záujem je momentálne o jednoizbové a dvojizbové byty, na odbyt ale idú aj trojizbové. „Jedno- až trojizbové byty stoja v priemere o 10-tisíc až 15-tisíc eur viac ako v období pred ohlásením príchodu automobilky. Mnoho ľudí má záujem kúpiť byt s víziou následného prenájmu, keďže sa očakáva veľký prílev ľudí,“ povedala pre agentúru SITA Katarína Malušová z realitnej kancelárie Amaxades Reality Nitra. Ako dodala, najväčší záujem je o nehnuteľnosti v centre mesta, kde ich je ale veľmi málo. Na druhom mieste je sídlisko Chrenová a najmenší záujem je v súčasnosti o byty na Klokočine. „Bolo by dobre, keby v Nitre pribudli nové byty, najmä v centre. Existuje množstvo projektov, ale zlyháva to na petíciách ľudí a na zdĺhavom vybavovaní na úradoch,“ podotkla Malušová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona