S posielaním utečencov z Grécka späť do Turecka sa začne v pondelok

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 18:28 • 2 min
S posielaním utečencov z Grécka späť do Turecka sa začne v pondelok

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes opätovne zdôraznila, že v pondelok 4. apríla plánuje začať s realizáciou plánu na posielanie žiadateľov o azyl z Grécka späť do Turecka.

slovakia

left justify in out

Do pondelka budú podľa hovorkyne EK platné všetky potrebné právne podmienky.

 

Správa exekutívy EÚ prichádza v reakcii na kritiku zo strany Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a organizácie Amnesty International.

 

Európska komisia v súčasnosti skúma tvrdenia, že Turecko posiela sýrskych utečencov späť do ich domovskej krajiny. Hovorkyňa EK zdôraznila, že zásada nenavracania utečencov do krajiny, kde sú ich životy v ohrození, je "červenou čiarou" pre Európsku úniu.

 

Tlačová agentúra DPA uviedla, že UNHCR pred týždňom vyjadril znepokojenie, že dohoda medzi EÚ a Tureckom bude realizovaná ešte predtým, ako v Grécku vstúpia do platnosti potrebné bezpečnostné opatrenia. Podľa agentúry OSN Grécko zatiaľ nemá dostatočnú kapacitu na svojich ostrovoch pre "riadne posúdenie žiadostí o azyl" a ani vhodné podmienky pre "slušné ubytovanie" utečencov počas doby posudzovania ich prípadov.

 

Podľa UNHCR hotspoty, kde sú prijímaní migranti po príchode do Grécka, sa "v rámci dohody medzi EÚ a Tureckom stali" detenčnými centrami a úrad sa preto rozhodol pozastaviť niektoré svoje činnosti v tejto oblasti. Ide najmä o pozastavenie dopravy migrantov do týchto centier, UNHCR bude však aj naďalej vyvíjať dohľad nad dianím a poskytovať informácie migrantom s cieľom zabezpečiť, aby boli rešpektované všetky práva utečencov.

 

Grécky parlament schválil zákon otvárajúci cestu vracaniu migrantov do Turecka

Grécky parlament dnes večer väčšinou hlasov schválil zákon, ktorý je predpokladom realizácie dohody EÚ-Turecko o migrantoch. Zároveň tým otvoril cestu k vracaniu migrantov a utečencov zo svojho územia do Turecka, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na predsedníctvo parlamentu.

 

Za zákon v zrýchlenom konaní hlasovalo 169 poslancov, proti ich bolo 107.

 

Schválený zákon umožňuje prevzatie smerníc Európskej únie v oblasti azylového práva a tretích bezpečných krajín. To je aj predpoklad pre možné vracanie migrantov a utečencov, ktoré sa očakáva od 4. apríla.

 

Aj keď grécky minister pre migráciu Ioannis Muzalas nepovažuje zákon za "riešenie" problematiky, ide podľa neho o "prostriedok", ktorý k nemu môže prispieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies