S počasím si tykám, tvrdí v novej knihe Jozef Iľko

NETKY.SK • 9 December 2010, 08:33 • 2 min
S počasím si tykám, tvrdí v novej knihe Jozef Iľko

S počasím si tykám, tvrdí v novej knihe Jozef Iľko

slovakia

left justify in out

img

Kniha populárneho meteorológa Jozefa Iľka s názvom S počasím si tykám prichádza v týchto dňoch na pulty knižných obchodov. Napísal ju novinár a spisovateľ Ján Čomaj, vychádza vo vydavateľstve Ikar.  
Autor literatúry faktu Ján Čomaj sa na istý čas stal pozorným poslucháčom nášho popredného "predpovedača" počasia Jozefa Iľka a zároveň jeho vnímavým čitateľom. Z ich spolupráce vzniklo príjemné memoárové dielo. Nie každý vedec dosiahne vo svojej oblasti takú popularitu ako meteorológ Jozef Iľko, ktorý má za sebou takmer štyridsaťročnú prax v Slovenskom hydrometeorologickom ústave a ďalších vedeckých inštitúciách. Stretávame sme sa s ním dennodenne celé roky na televíznych obrazovkách, počúvame ho v rozhlase, čítame v rozličných časopisoch. Pre viacerých poslucháčov je však sledovanie správ o počasí zaujímavejšie ako sledovanie vnútropolitického spravodajstva.
"Ono sa to zomlelo tak nejak samo, mal som veľa podkladov k tomu, tie podklady boli z rozhovorov v novinách, v rozhlase. To som si zhromažďoval, potom som si povedal - tak si to začnem písať. To som urobil, akýsi priebeh mojej odbornej kariéry, a od toho nie je ďaleko k biografii," spresnil podnet k napísaniu knihy pre TASR Iľko.    "Spolupráca s Jozefom Iľkom bola možno ešte o kúsok lepšia ako jeho predpovede, pritom sa nechcem dotknúť nikoho z našich špičkových meteorológov. My, čo si pamätáme ešte predpovede pred 50-timi či 20-timi rokmi, dnes je to veľmi pozitívny vývoj v predpovediach. Ale spolupráca bola veľmi dobrá aj preto, že mal písomné podklady, čo sa mi pri písaní podobných memoárových kníh stalo prvýkrát," dodal Ján Čomaj.
"Nechceme sa miešať do predpovedí počasia, ale počasie má vplyv aj na to, či ľudia kupujú alebo nekupujú knihy, či čítajú alebo nečítajú. Túto parketu prenechávame odborníkom a jedným z nich je aj náš autor Jozef Iľko. Spolupráca s oboma bola príjemná, sú to dvaja páni v tom najlepšom veku a sú zodpovední, takto pristupovali aj k práci na knihe," povedala pre TASR riaditeľka vydavateľstva Valéria Malíková.  
Jozef Iľko (1939) je popredným odborníkom v oblasti meteorológie. Bezmála polstoročie sa venuje predpovedi počasia, jeho vplyvu na organizmus človeka – bioklimatológii – a osobitne desaťdňovej predpovedi počasia u nás i v rozličných oblastiach sveta. Napísal množstvo odborných článkov, ale aj populárny Minilexikón meteorológie (1990). V European Weather Challenge, dlhodobej európskej meteorologickej súťaži na prelome storočí, získal šesť prvých miest medzi jednotlivcami a oficiálne bronzovú medailu v celkovej súťaži v jeseni roku 1998.
Ján Čomaj (1935) je literárnej verejnosti známy ako novinár, spisovateľ, autor literatúry faktu. Do dejín slovenskej žurnalistiky sa zapísal ako príslušník veľkej reportérskej generácie šesťdesiatych rokov, aj ako autor vynikajúcich reportážnych kníh. V poslednom desaťročí sa venoval najmä životopisnej a memoárovej tvorbe. Je laureátom národnej ceny za literatúru faktu a šesťnásobným nositeľom Ceny Egona Erwina Kischa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona