S plnením novoročných predsavzatí je problém

NETKY.SK • 29 December 2019, 08:47 • 2 min
S plnením novoročných predsavzatí je problém

BRATISLAVA - Príchod Nového roku je často sprevádzaný predsavzatiami, ktoré si ľudia dávajú s tým, že ich budú dodržiavať. Novoročné predsavzatia však mnohým stroskotajú už po niekoľkých dňoch. Psychológovia radia, aby si ľudia stanovili splniteľné ciele na základe svojich vlastných možností.

slovakia

left justify in out

Štatistiky hovoria jasne

Podľa štatistík len jeden človek z desiatich svoje predsavzatia dodrží. Za nelichotivým číslom treba hľadať nesplniteľné ciele, chýbajúce návyky a pevnú vôľu. Pritom si stačí z výzvy urobiť zvyk a vytrvať. Tak je to aj v prípade zabezpečenia si financií a tvorby peňažnej rezervy.

 

"Dôležité je, aby si človek stanovil, koľko si reálne môže odkladať. Ideálne by to malo byť 10 % z celkového príjmu. V prípade 13. platu alebo odmeny je to až 50 %. Bez analýzy osobných financií to však možné nie je. Vďaka nej sa totiž môžeme pozrieť na reálne výdavky, splátky úverov a nájsť cestu, ako sa zbaviť nevýhodných a ťaživých zlozvykov," hovorí Monika Fojtík, špecialistka na osobné financie zo spoločnosti DELUVIS.

 

img

 

Vytvorte si finančnú rezervu

Podľa nej je podstatné tiež pozrieť sa na svoje výdavky. Ak splátky úverov presahujú tretinu príjmu, človek sa ocitne v začarovanom kruhu. V niektorých prípadoch pomôže aj refinancovanie úveru. Najmä vtedy, ak ich má človek viac. Ale aj v tomto prípade treba mať na zreteli úrokovú sadzbu. Ak je v prípade súčasných úverov nižšia, treba hľadať ďalšie individuálne možnosti.

 

Pre tvorbu finančnej rezervy je nemenej dôležité vybrať si ideálny spôsob. Bankové produkty ako termínované vklady nemusia byť vzhľadom na infláciu šťastnou voľbou. Peniaze na nich zarábajú z úrokov veľmi málo, niekedy sa klient dokonca môže dostať do záporných čísiel. Ideálnym riešením tvorby finančnej rezervy je preto pravidelné či jednorazové investovanie.

 

"Cieľom efektívneho sporenia totiž nie je len odkladanie si finančných prostriedkov, ale najmä ich zhodnocovanie. Na zreteli treba mať priemernú výšku inflácie, dane a prípadné poplatky. Z toho dôvodu sú vhodné podielové fondy. Taktiež nákup (upisovanie) korporátnych dlhopisov, za ktorými stojí silná firma, vie byť vhodnou príležitosťou. Ročný výnos v ich prípade totiž prevyšuje hranicu štyroch percent, a tak klient vďaka nim začne reálne zarábať," uzatvára Fojtík.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona