S&P znížila rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 08:25 • 2 min
S&P znížila rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma

ATÉNY - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma. Výhľad je navyše negatívny, čo znamená, že v dohľadnom období sa rating môže opätovne znížiť. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

S&P znížila rating dlhodobých záväzkov Grécka o jeden stupeň z B- na CCC+. Ako dôvod uviedla rastúce ekonomické problémy krajiny, najmä ťažkosti so získavaním hotovosti. "Ak nedôjde k realizácii rozsiahlych ekonomických reforiem alebo k ďalším úľavám voči Grécku, očakávame, že grécky dlh a ďalšie finančné záväzky krajiny sa dostanú na neudržateľnú úroveň," uviedla S&P.

 

Grécko a štáty eurozóny už niekoľko týždňov rokujú o reformách, ktoré od Grécka žiadajú medzinárodní veritelia. Len po predložení adekvátneho návrhu reforiem, ktorý veritelia schvália, získajú Atény prístup k zvyšnej časti záchranného balíka, ktorej hodnota je 7,2 miliardy eur. V tejto súvislosti S&P uviedla, že "predlžujúce sa rokovania medzi gréckou vládou a veriteľmi už aj tak nepriaznivú ekonomickú situáciu v krajine ešte zhoršili".

 

Atény potrebujú dosiahnuť dohodu o reformách do 24. apríla. Vtedy sa v Rige zídu ministri financií eurozóny, ktorí by mali rozhodnúť o tom, či Grécko dostane potrebné financie. Ekonómovia sa obávajú, že ak Grécko dohodu s veriteľmi nedosiahne, bude musieť oznámiť bankrot a odísť z eurozóny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies