S&P znížila rating Gazpromu a ďalších štátnych ruských firiem

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 19:26 • 2 min
S&P znížila rating Gazpromu a ďalších štátnych ruských firiem

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti šiestich ruských firiem, ktoré sú kontrolované štátom.

slovakia

left justify in out

Ide o plynárenský gigant Gazprom, ropnú spoločnosť Rosnefť, firmu Transnefť, elektrárenskú distribučnú firmu Federálna sieťová spoločnosť, Ruské železnice a Federálnu pasažiersku spoločnosť. Napríklad Gazpromu agentúra znížila rating záväzkov v zahraničnej mene na BBB- z úrovne BBB a firme Rosnefť rating záväzkov v zahraničnej aj domácej mene na BBB- z úrovne BBB. Zhoršenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti týchto firiem nasleduje po nedávnom zhoršení ratingu Ruska.

 

S&P minulý týždeň zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v cudzej mene na stupeň BBB- zo stupňa BBB. Taktiež zhoršila krátkodobý rating záväzkov krajiny v cudzej mene na stupeň A-3 zo stupňa A-2. Okrem toho agentúra S&P zhoršila dlhodobý rating záväzkov krajiny v domácej mene na stupeň BBB zo stupňa BBB+. Krátkodobý rating záväzkov Ruska v domácej mene agentúra potvrdila na stupni A-2. Dlhodobým ratingom agentúra pridelila negatívny výhľad. 

 

Zhoršenie ratingového hodnotenia krajiny odráža riziko, ktoré agentúra S&P vníma v súvislosti s pokračujúcimi odlevmi kapitálu z Ruska. Tie agentúra zaznamenala v prvom kvartáli tohto roka. Napätá geopolitická situácia medzi Ukrajinou a Ruskom by podľa S&P mohla spôsobiť ďalšie významné odlevy domáceho a zahraničného kapitálu z ruskej ekonomiky. To by mohlo ešte viac oslabiť už aj tak slabý výhľad rastu ruskej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona