S&P v prípade brexitu môže rýchlo znížiť rating Británie

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 11:19 • 2 min
S&P v prípade brexitu môže rýchlo znížiť rating Británie

FRANKFURT - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) by mohla rýchlo po tom, čo obyvatelia Veľkej Británie v referende odhlasujú vystúpenie krajiny z Európskej únie, znížiť úverový rating krajiny. Uviedol to pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Bild analytik S&P Moritz Kraemer.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ak sa Veľká Británia vo štvrtkovom referende rozhodne pre vystúpenie z EÚ, potom úverový rating na úrovni AAA bude v krátkom čase znížený," povedal Kraemer. Analytik ratingovej agentúry S&P tiež zopakoval, že politická situácia v Británii by sa po brexite, teda vystúpení z únie, stala menej predvídateľná a racionálna. Stalo by sa tak sčasti preto, že neexistuje reálny plán, čo sa bude diať po prípadnom brexite.


V apríli agentúra S&P potvrdila Veľkej Británii hodnotenie úverovej spoľahlivosti na stupni AAA/A-1+ s negatívnym výhľadom. Uviedla pritom, že odhlasovanie odchodu by pravdepodobne poškodilo dôveru, investície a rast hrubého domáceho produktu. Potvrdenie ratingu odrážalo očakávania agentúry, že tesná väčšina v referende bude za zotrvanie v EÚ. Kraemer vtedy uviedol, že hlasovanie za vystúpenie krajiny z 28-členného bloku by pravdepodobne viedlo k zníženiu ratingu Británie, vzhľadom na hlboké politické, finančné a obchodné väzby krajiny s Európou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona