S&P očakáva, že zaplatí miliardu, aby urovnala súdne spory

NETKY.SK • 14 Január 2015, 10:19 • 2 min
S&P očakáva, že zaplatí miliardu, aby urovnala súdne spory

NEW YORK - Medzinárodná ratingová agentúra Standard and Poor's (S&P) očakáva, že zaplatí približne 1 mld. USD, aby urovnala súdne spory s americkou vládou a s ďalšími krajinami.

slovakia

left justify in out

Tie agentúru obviňujú, že zveličila ratingové hodnotenia toxických aktív v čase pred finančnou krízou, ktorá trvala od roku 2008. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj, ktorý je oboznámený so situáciou. Predstavitelia americkej justície ako aj zástupcovia S&P situáciu odmietli komentovať.

 

Uzatvorenie dohody by podľa zdroja agentúry Reuters mohlo trvať ďalšie dva mesiace. Ešte sa môže upraviť konečná suma a aj zoznam štátov, ktorých sa dohoda týka. Americké ministerstvo spravodlivosti celý prípad otvorilo v roku 2013 na súde v štáte Kalifornia. S&P čelí obvineniam, že skresľovala svoje ratingové hodnotenia, aby zlepšila svoje podnikanie. Agentúra tiež mala pochybiť v tom, že dostatočne rýchlo neznižovala rating cenných papierov krytých hypotekárnymi úvermi. 

 

V žalobe sa uvádza, že investori zaznamenali výrazné straty vzhľadom na to, že kupovali cenné papiere, pri ktorých agentúra nesprávne hodnotila riziká. Niektorí investori boli pritom štátom poistení. Ministerstvo spravodlivosti žiadalo od S&P minimálne jednu miliardu USD ešte pred podaním žaloby, agentúra s tým však vtedy nesúhlasila. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona