S oteplením lavínové nebezpečenstvo stúpa

NETKY.SK • 7 Apríl 2018, 09:52 • 2 min
S oteplením lavínové nebezpečenstvo stúpa

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach Slovenska platí poobede mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Tento stupeň platí hlavne od poludňajších hodín na J, JV,JZ a Z svahoch so sklonom od 35° a viac.

slovakia

left justify in out

Sneh z posledného silného oteplenia v priebehu noci zmrzol a na mnohých miestach sa vytvoril ľadový povrch. V najvyšších polohách Tatier,v niektorých terénnych útvaroch (úzke žľaby na záveterných južných stranách ) môžu byť nafúkané vankúše, ktoré je možné veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť (pádom, zosuvom ťažkého snehu, peším výstupom v svahu).

Na horách bolo dnes ráno prevažne jasno, ojedinele na hrebeňoch Nízkych Tatier zamračené. Teploty sa pohybovali od 0°C do 5°C. Fúkal prevažne čerstvý juhovýchodný vietor do 10 m/s Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, vo vrcholových miestach a na miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu, na záveterných stranách uložený vo vankúšoch a doskách. Sneh v priebehu dňa kašovatie a stráca stabilitu. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti od orientácie nachádza nad hranicou 1000- 1150 m n.m.

S oteplením lavínové nebezpečenstvo stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies