S organizáciou UNESCO spolupracujú desiatky slovenských škôl

NETKY.SK • 17 August 2015, 15:41 • 2 min
S organizáciou UNESCO spolupracujú desiatky slovenských škôl

BRATISLAVA - Slovensko spolupracuje s medzinárodnou organizáciou UNESCO aj v oblasti vzdelávania. Napríklad 26 slovenských škôl je zaradených do siete pridružených škôl k UNESCO. Pre TASR to uviedla štátna tajomníčka ministerstva školstva Romana Kanovská.

slovakia

left justify in out

Na týchto školách sa organizujú projekty, ktoré propagujú myšlienky, programy a poslanie medzinárodnej organizácie.

Kanovská hodnotí dlhoročnú spoluprácu medzi ministerstvom školstva a medzinárodnou organizáciou UNESCO ako veľmi prínosnú pre slovenský vzdelávací systém. "A to predovšetkým v podpore vzdelávania na našich školách k etickým, ľudskoprávnym, environmentálnym  či kultúrnym hodnotám," dodala.

 

Ďalším projektom, kde rezort školstva spolupracuje s medzinárodnou organizáciou, je Olympiáda ľudských práv, ktorej cieľom je posilňovať základné demokratické princípy medzi stredoškolákmi. "Projekt Olympiády ľudských práv je ojedinelý a inovatívny v rámci Európy, máme záujem povýšiť ho až na európsku úroveň, resp. implementovať naše dobré skúsenosti na úroveň krajín V4. Absolventi Olympiády ľudských práv už pôsobili pri zakladaní tejto súťaže v Českej republike," vysvetlila Kanovská.

 

Medzi ukážky ďalšej spolupráce s UNESCO patrí aj Výtvarná súťaž v tvorbe detskej knižnej značky - Ex Libris Hlohovec, na ktorej sa každoročné zúčastňuje viac ako 1500 detí z niekoľkých desiatok krajín sveta. "Aj táto súťaž je ojedinelá v strednej Európe. Projekt súťaže vznikol na pôde Mestskej knižnice v Hlohovci, ktorá je členskou knižnicou UNESCO Network of Associated Libraries," uzavrela Kanovská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies