Štefan Nosáľ spravil z folklóru dôležitú a medzinárodne uznávanú značku

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 18:18 • 2 min
Štefan Nosáľ spravil z folklóru dôležitú a medzinárodne uznávanú značku

BRATISLAVA - Štefan Nosáľ spravil z folklóru dôležitú značku našej krajiny, ktorú právom obdivujú aj v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Andrej Kiska to zdôraznil vo vyjadrení, ktorým vzdal hold zosnulému profesorovi, dlhoročnému umeleckému vedúcemu známeho folklórneho súboru. Kiska na sociálnej sieti zároveň pripomenul, že s Lúčnicou bude meno i dielo Štefana Nosáľa navždy späté. "Česť jeho pamiatke a chvála tomu, čo dokázal," dodal Kiska. Dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ zomrel v sobotu (22.7.) večer vo veku 90 rokov.

 

Smútok nad stratou nestora slovenského folklóru už vyjadrili aj ďalší najvyšší ústavní činitelia. Premiér Robert Fico (Smer-SD) skonštatoval, že odišla nezabudnuteľná postava slovenského folklóru s obrovským osobným prínosom. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v reakcii na správu o Nosáľovom úmrtí povedal, že slovenská kultúra stratila vzácneho človeka.

 

Uznanie nad Nosáľovým dielom vyjadril i minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý poukázal na to, že Štefana Nosáľa charakterizoval výnimočný talent, súčasťou ktorého bola usilovnosť, pokora a múdrosť. "Aj preto bol vo svojej práci a živote taký nespochybniteľný, všetkými prijímaný a obdivovaný," uviedol minister. Smútia i všetci tí, ktorí sa radia do veľkej rodiny Lúčnice. "Štefan Nosáľ ostane navždy s nami," odkázali.

Informácie o poslednej rozlúčke so Štefanom Nosáľom zverejnia predstavitelia umeleckého súboru Lúčnica po konzultácii so smútiacou rodinou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies