S niektorými väzňami v Rumunsku kruto zaobchádzajú, policajti ich bijú a kopú

NETKY.SK • 24 September 2015, 16:13 • 2 min
S niektorými väzňami v Rumunsku kruto zaobchádzajú, policajti ich bijú a kopú

BUKUREŠŤ - S väzňami v Rumunsku naďalej vo väzniciach kruto zaobchádzajú a trpia tam násilím, hoci situácia sa zlepšila. Oznámil to dnes Výbor Rady Európy proti mučeniu. Výbor RE poskytol hlásenie z návštevy z júna 2014.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že väzenskí dozorcovia udierali a kopali väzňov v prísne strážených väzniciach v mestách Arad a Oradea na západe Rumunska a takisto ich bili obuškami. Výbor v správe napísal, že lekárske záznamy sa zhodovali s tvrdeniami väzňov, ktoré vyslovili v rozhovoroch. Výbor sa zmienil aj o obvineniach zo zlého zaobchádzania v ženskej väznici v obci Targusor, kde väzenkyniam prikázali, aby sa nerozprávali s predstaviteľmi Rady Európy.

 

Rumunské úrady na správu zareagovali vyjadrením, že údajné zlé zaobchádzanie s väzňami v policajnej väzbe sa zmiernilo oproti predchádzajúcej návšteve RE v roku 2011, ale rumunskí predstavitelia sa zatiaľ nevyjadrili k údajnému násiliu páchanému väzenskými dozorcami. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Rada Európy je medzinárodná organizácia európskych štátov, ktorej hlavnou úlohou je ochrana ľudských práv, posilňovanie pluralitnej demokracie a riešenie problémov ako napríklad xenofóbia, menšinové práva či ochrana životného prostredia. V súčasnosti má 47 členov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies