S nebezpečným svahom už bojuje armáda

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 08:52 • 2 min
S nebezpečným svahom už bojuje armáda

S nebezpečným svahom už bojuje armáda

slovakia

left justify in out

img

Kritickú situáciu v obci Vinohrady nad Váhom v Galantskom okrese už pomáha riešiť armáda. Približne 80 vojakov bude v priebehu dňa zabezpečovať zosúvajúci sa svah, píliť náletové dreviny a kopať odvodňovací rigol.
      Vojaci prišli do obce už dnes ráno. „Sme v teréne, prišla prvá skupina. Stavia sa stan, dohadujú sa organizačné záležitosti a rozdeľujú sa úlohy,“ uviedla pre TASR starostka obce Eva Hanusová.
      Ako prví vyrazia do terénu vojaci, ktorí budú čistiť svah a jeho okolie od kríkov a ďalšieho porastu. Potom sa začnú robiť výkopové práce. „Terén je silne rozmočený. Po víkendových dažďoch sa situácia ešte zhoršila, takže žiadne mechanizmy sa na miesto nedostanú. To znamená, že sa všetky práca bude musieť vykonať ručne,“ vysvetlila Hanusová.
      Počas víkendu i dnešného dňa pokračujú práce aj na záchrane domu rodiny Nagyovej. Prebieha stabilizácia svahu a domu pomocou mikropilótov. Podľa Hanusovej však situácia ešte nie je dobrá. „Stále je to kritické, ešte sme nevyhrali,“ skonštatovala. Podľa jej slov pokračujú práce aj na celkovom riešení situácie v časti Kamenica. Ministerstvo životného prostredia spracováva projekt na sanáciu celého územia. „Vyhodnocujú sa návrhy, robí sa oponentúra a následne bude navrhnutý optimálny model riešenia na stabilizáciu svahu. Kedy bude konečné riešenie hotové, sa ešte presne nedá hovoriť. Pracuje sa na tom,“ dodala Hanusová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona