S menom rozprávkara Andersena sa spája medzinárodný deň, noc, aj ceny

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 11:52 • 2 min
S menom rozprávkara Andersena sa spája medzinárodný deň, noc, aj ceny

BAZILEJ - Medzinárodný deň detskej knihy, ktorý pripadá na 2. apríla, sa slávi v deň narodenia významného autora rozprávok, dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (2.4.1805 - 4.8.1875). V roku 2015 sa Medzinárodný deň detskej knihy koná na tému: Veľa kultúr, jeden príbeh.

slovakia

left justify in out

Podnet na oslavy Medzinárodného dňa detskej knihy dala v roku 1967 Medzinárodná únia pre detskú knihu (IBBY), ktorá je medzinárodnou neziskovou organizáciou.Prvoradým cieľom tohto medzinárodného dňa je podnietiť lásku detí ku knihám a ich čítaniu, ako aj upriamiť pozornosť na tvorbu kníh pre deti a mládež.

 

Medzi ďalšie ciele IBBY patrí združovanie organizácií a jednotlivcov z celého sveta s tým, aby sa podporovalo vydávanie a rozširovanie hodnotných detských kníh, ďalej poskytovanie pomoci a prípravy pracovníkov, ktorí sa venujú literatúre pre deti a mládež, a v neposlednom rade aj stimulovanie výskumných prác v oblasti detskej literatúry na univerzitách.

 

Medzinárodná únia pre detskú knihu, ktorá vznikla v roku 1953 vo švajčiarskom Zürichu, ale sídli v Bazileji, rozvíja svoje aktivity popri podpore vydávania a rozširovania detskej literatúry aj v oblasti koordinácie medzinárodného výskumu a spolupráce či v oblasti výchovy a vyučovania pomocou kníh a ďalších médií súvisiacich s literatúrou pre deti a mládež. V súčasnosti má národné sekcie v približne 60 štátoch sveta vrátane Slovenska.

 

IBBY udeľuje každé dva roky Cenu Hansa Christiana Andersena za významný prínos v tvorbe pre deti a mládež spisovateľovi (od roku 1956) a ilustrátorovi (od roku 1966). V roku 2014 boli na ceny nominovaní japonská spisovateľka Nahoko Uehaši a ilustrátor Roger Mello z Brazílie. Ceny odovzdáva dánska kráľovná.

 

S dňom narodenia Hansa Christiana Andersena súvisí aj ďalšia aktivita - Noc s Andersonom. Prvýkrát ho zorganizovali dve knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková v roku 2000 v Knihovne Bedřicha Beneše Buchlovana (KBBB) v Uhorskom Hradišti, keď vtedy v knižnici prespalo 20 detí. Podujatie sa potom rozšírilo nielen v Českej republike, ale preniklo aj na Slovensko a do ďalších krajín. Na Slovensku sa v roku 2015 konal v noci z 27. na 28. marca desiaty ročník Noci s Andersenom. Od roku 2006 podujatie koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK).

 

Exekutíva IBBY poverila Slovensko patronátom nad celosvetovými oslavami Medzinárodného dňa detskej knihy v rokoch 1986 a 2006.

 

Hans Christian Andersen, keďže pochádzal z chudobnej rodiny, získal možnosť hlbšieho vzdelania až v Kodani, kam prišiel v roku 1819. Po neúspešnom pokuse o hereckú dráhu začal písať poéziu i prózu - beletriu a cestopisy -, no známy je najmä tvorbou rozprávok. Napísal ich 156, témy čerpal z ľudových tradícií i bežného života.

 

V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí 2. júna 2006 odhalili Andersenovu sochu pri príležitosti 165. výročia jeho návštevy Bratislavy. Pamätník odliaty z bronzu zobrazuje rozprávkara spolu s jeho najznámejšími rozprávkovými postavami. Autorom sochárskeho diela je Tibor Bartfay. Socha stojí na mieste, kde sa Andersen v roku 1841 prechádzal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies