S Mayou Angelou sa rozlúčili aj Bill Clinton či Michelle Obama

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 14:03 • 2 min
S Mayou Angelou sa rozlúčili aj Bill Clinton či Michelle Obama

BRATISLAVA - Na pôde Wake Forest University v meste Winston-Salem v Severnej Karolíne sa v sobotu uskutočnila posledná rozlúčka s americkou spisovateľkou Mayou Angelou, ktorá skonala 28. mája vo veku 86 rokov.

slovakia

left justify in out

Medzi osobnosťami, ktoré si uctili jej pamiatku, boli aj bývalý prezident USA Bill Clinton, súčasná prvá dáma Michelle Obama a televízna moderátorka Oprah Winfrey. Lee Ann Womack zaspievala svoj hit I Hope You Dance, ktorý patril medzi obľúbené piesne zosnulej spisovateľky.


Maya Angelou, vlastným menom Marguerite Ann Johnson, sa narodila 4. apríla 1928 v St. Louis a predtým, než sa stala spisovateľkou, sa živila napríklad ako kuchárka, prostitútka, tanečnica v nočnom klube, operná herečka či novinárka. Napísala sedem autobiografií, z ktorých najznámejšia je tá prvá s názvom I Know Why the Caged Bird Sings z roku 1969. Okrem toho vydala tri zbierky esejí a viacero zbierok básní, taktiež písala divadelné hry, hrala vo filmoch a nakrútila snímku Život v delte (1998). Od roku 1982 učila na spomínanej Wake Forest University. Počas života si vyslúžila množstvo ocenení vrátane troch Grammy za albumy s hovoreným slovom, Lincolnovej medaily alebo Prezidentskej medaily slobody. Taktiež bola nominovaná na Pulitzerovu cenu a divadelnú cenu Tony. Aktívne sa zapájala do činnosti Afroamerického hnutia za ľudské práva.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona