S Maďarmi uzavrieme novú zmluvu o hraniciach, vymeníme si územia

NETKY.SK • 19 December 2014, 10:42 • 2 min
S Maďarmi uzavrieme novú zmluvu o hraniciach, vymeníme si územia

BRATISLAVA - Slovensko by malo s Maďarskom podpísať novú zmluvu o štátnej hranici. Spoločná hranica na riekach sa zmení z pohyblivej na nepohyblivú, s naším južným susedom si tiež vymeníme územia v rozlohe tisícok metrov štvorcových. Návrh na uzavretie zmluvy predložil do pripomienkového konania minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti platný charakter pohyblivej štátnej hranice na hraničných vodných tokoch spôsobuje v praxi zdĺhavé právne riešenia dôsledkov prirodzených zmien polohy koryta hraničných vodných tokov," píše sa v predkladacej správe návrhu zmluvy. Na základe novej zmluvy si obe krajiny vymenia časti štátneho územia v rovnakej rozlohe. Slovensko Maďarsku odstúpi takmer 178-tisíc metrov štvorcových, rovnako veľkú plochu na základe zmluvy od nášho južného suseda dostane. Všetky stavby, zariadenia a porasty, ktoré sú na týchto územiach, pripadnú tiež do vlastníctva druhého štátu. V návrhu dokumentu sa tiež uvádza, že štátnu hranicu Slovenska s Maďarskom určuje viacero zmlúv a protokolov podpísaných v minulosti. Medzi nimi aj Trianonská zmluva z roku 1920 a mierová zmluva s Maďarskom podpísaná v Paríži v roku 1947. 

 

Expertné rokovania o novej zmluve sa začali ešte v roku 2008. Doteraz boli k návrhu štyri kolá expertných rokovaní, skončili sa do roku 2010. Neskôr sa podarilo nájsť zhodu vo všetkých technických otázkach, odstránili aj rozdiely v pohľadoch na ostatné otázky. Tento rok v októbri maďarská strana doručila Slovensku diplomatickou cestou posledný protinávrh, ktorým navrhovali drobné úpravy textu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona