S ľudovcami španielskeho premiéra Rajoya nechce nikto do vlády

NETKY.SK • 28 December 2015, 22:22 • 2 min
S ľudovcami španielskeho premiéra Rajoya nechce nikto do vlády

MADRID - Španielskym ľudovcom premiéra Mariana Rajoya hrozí viac ako týždeň po voľbách, v ktorých prišli o absolútnu väčšinu v parlamente, totálny neúspech.

slovakia

left justify in out

Lídri strán Podemos i Ciudadanos, Pablo Iglesias a Albert Rivera, odmietli dnes opakovane podporiť novú španielsku vládu s účasťou Ľudovej strany (PP). Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Iglesias po takmer dvojhodinovom rokovaní v sídle vlády vyhlásil, že jeho strana ani aktívne, ani pasívne nedopustí, aby ľudovci z PP zostali pri moci.

 

Možnosť spolupráce s PP potom odmietol aj Rivera, ktorý Rajoya informoval, že jeho strana radšej zostane zodpovednou a pre občanov užitočnejšou opozičnou silou.

 

Nie si líder ľudovcov vypočul ešte pred vianočnými sviatkami aj z úst šéfa socialistov z PSOE Pedra Sáncheza.

Koalícia PP a PSOE by pritom čisto matematicky bola jedinou možnou dvojkoalíciou s absolútnou väčšinou v novom zákonodarnom zbore.

 

Ak sa Rajoyovi definitívne nepodarí zostaviť nový kabinet, Sánchez sa podľa vlastných slov chce pokúsiť o zostavenie stredoľavej koalície. Líder PSOE však dnes zdôraznil, že za každú cenu nechce vládnuť v krajine, a na ilustráciu dodal, že napríklad referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré požaduje i zoskupenie Podemos, v žiadnom prípade nemieni akceptovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies