S Love Parade je koniec, tvrdia po tragédii organizátori

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:04 • 2 min
S Love Parade je koniec, tvrdia po tragédii organizátori

S Love Parade je koniec, tvrdia po tragédii organizátori

slovakia

left justify in out

Festival elektronickej hudby Love Parade sa po tragickej davovej panike, pri ktorej prišlo v sobotu v nemeckom Duisburgu o život 19 ľudí, už v budúcnosti zrejme nebude konať. Uviedol to dnes organizátor svetoznámeho podujatia, ktoré pri vzniku v Berlíne pred dvoma desaťročiami inšpirovalo podobné festivaly po celom svete.
      Prokuratúra v Duisburgu medzitým začala oficiálne vyšetrovanie paniky, pri ktorej utrpelo zranenia ďalších vyše 340 ľudí. Vyšetrovatelia do dnešného poludnia identifikovali 16 z 19 obetí na životoch, okrem Nemcov ide o jedného Holanďana, Austrálčana, Taliana a Číňana. Obete mali 20 až 40 rokov, povedal šéf duisburskej polície Detlef von Schmeling novinárom.
      Organizátor Love Parade Rainer Schaller na tlačovej konferencii s miestnymi predstaviteľmi vyhlásil, že sobotňajšie nešťastie festival už navždy zatieni. "Slová nestačia na vyjadrenie toho, ako to mnou otriaslo," uviedol Schaller. "S Love Parade je koniec," dodal.
      Kľúčovou otázkou je, prečo mali státisíce návštevníkov festivalu k dispozícii len jeden vstup - diaľničný podchod - na miesto konania v areáli bývalej nákladnej stanice. Vedúci krízového štábu Wolfgang Rabe uviedol, že areál mohol pojať 300.000 ľudí, pričom v čase nehody nebol naplnený. Ešte pred tlačenicou v tuneli polícia otvorila druhý prístup, aby znížila tlak na hlavný vchod.
      "Nemáme žiadne informácie, podľa ktorých by tlak na tunel bol taký veľký, že muselo dôjsť k tomuto nešťastiu," povedal von Schmeling. Hlavný vstup nebol v žiadnom momente úplne uzavretý, to spôsobila až panika. Mŕtvych okrem toho nenašli v tuneli, ale severne od neho pri prístupovej rampe.
      Stále nie je jasné, koľko návštevníkov na Love Parade v sobotu prišlo, počet 1,4 milióna uvádzaný nemeckými médiami zatiaľ úrady nepotvrdili.
      Sobotňajšia tragédia je jednou z najhorších nehôd svojho druhu, odkedy na rockovom festivale v dánskom Roskilde v roku 2000 zahynulo deväť ľudí a 43 ďalších utrpelo zranenia, keď obrovský dav tlačil k pódiu počas vystúpenia kapely Pearl Jam.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies