S. Kozlík nevylučuje zánik ĽS-HZDS, o jej budúcnosti rozhodne snem

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 15:56 • 2 min
S. Kozlík nevylučuje zánik ĽS-HZDS, o jej budúcnosti rozhodne snem

Bratislava - Nové vedenie, nový program a spôsob fungovania, ale aj zánik. To sú alternatívy, ktoré má Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) pred septembrovým straníckym snemom.

slovakia

left justify in out

Ten sa má zaoberať nástupcom Vladimíra Mečiara, ktorý však doteraz nie je známy. V strane sú názory, aby zostal na čele Mečiar, ale aj názory, aby ho nahradil europoslanec Sergej Kozlík. Mečiar sľúbil, že už kandidovať nebude. Kandidovať nechce ani Kozlík. Ten by v čele ĽS-HZDS rád videl niekoho mladšieho. Nevylučuje však ani to, že sa v septembri objaví návrh na rozpustenie strany.

"Je to jedna z alternatív a nevylučujem ju," odpovedal na otázku TASR týkajúcu sa zániku strany. V súvislosti s Mečiarovým nástupcom uviedol, že zatiaľ nevidí nejaký zreteľný výsledok. Počká si na to, s čím prídu kraje. Kozlík mal niekoľko favoritov, tí však medzičasom zo strany odišli a sú nezávislí. Europoslanec svojho času označil za vhodných adeptov na predsedu ĽS-HZDS napríklad Jozefa Pavúka či Mečiarovho kritika a primátora Partizánskeho Jozefa Božika.

Niektorí členovia ĽS-HZDS by chceli za šéfa Kozlíka. Ten sa však na to už necíti. "Ja som bol viackrát oslovený, ale už tri roky hovorím, že pokiaľ má mať strana perspektívu, mal by prísť líder, ktorý má určité ideály, energiu, vekovo je niekde medzi 40. a 50. rokom. Aby mal perspektívu, pokiaľ sa uplatní, potiahnuť stranu dlhšie. Sám seba vylučujem už niekoľko rokov a nemienim to zmeniť," vyhlásil pre TASR.

Otázku Mečiarovho nástupcu by mal riešiť Republikový snem. Najbližší sa má konať 7. septembra. O termíne rozhodlo Republikové predstavenstvo strany začiatkom apríla. Personálne návrhy na obsadenie jednotlivých funkcií vo vedení strany má predložiť personálna komisia, ktorú hnutie zriadilo. 

Nového predsedu si má strana voliť preto, že Vladimír Mečiar sa po vyše 20 rokoch rozhodol odísť z čela ĽS-HZDS. Svojim spolustraníkom to oznámil koncom apríla minulého roka na rokovaní straníckeho grémia v Bratislave. Mečiar sa rozhodol odísť po v poradí už druhých neúspešných parlamentných voľbách svojej strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona