S jarnou očistou pomôže jarná zelenina

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 10:06 • 2 min
S jarnou očistou pomôže jarná zelenina

BRATISLAVA - Jarná očista organizmu nemusí byť podľa lekárky iba trápenie sa s diétami. Odporúča sa dať stop niektorým potravinám a zaradenie jarnej zeleniny do jedálnička, tá obsahuje veľa vlákniny.

slovakia

left justify in out

"Tvoria ju zväčša látky, ktoré telo nevie spracovať a presúva ich tráviacim systémom. Vláknina je energeticky síce "neužitočná", zato pomáha pri trávení a očiste tráviaceho ústrojenstva," vysvetlila lekárka Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu.

 

Jarnú zeleninu ako listové šaláty, reďkovku či špargľu je lepšie kupovať od miestnych dodávateľov. Okrem zeleniny sú na vlákninu bohaté aj obilniny a strukoviny. Dopomôcť k odplavovaniu škodlivých látok z tela môže aj rebarbora, morské riasy či cesnak. Treba tiež myslieť na dodržiavanie pitného režimu. Dôležitý je prirodzený pohyb a dostatok spánku. "Správne naladenie a psychika zohrávajú aj pri výžive dôležitú úlohu. Skúste si urobiť chutný piknik v jarnej prírode," upozorňuje lekárka.

 

Dostatok dennej dávky sacharidov zabezpečí 200 gramov ovocia a 300 až 400 gramov zeleniny. "Najväčšími prehreškami sú cukor, koláče, džemy a sladkosti, najmä tie priemyselne vyrábané, v ktorých sa využívajú veľké množstvá sladidiel. A sladké nápoje, vrátane džúsov. Pri jarnej očiste prosto vynechajte všetko, čo má pridaný cukor a ak túžite po sladkom, siahnite po cukre v mede," radí Vaverková. Sacharidy sú hlavným obsahom aj pečiva, zemiakov, ryže, preto sa odporúča ich obmedziť, rovnako ako živočíšne tuky.

 

Očista organizmu by mala byť v priebehu roka podľa odborníkov vykonávaná pravidelne. Za najvhodnejší čas sa považuje obdobie jesene a jari. Za najprísnejší spôsob očistnej kúry je považovaný pôst. Za miernejšiu formu očisty sa považuje detoxikácia, pri ktorej sa zo stravy vylúčia aspoň tie zložky, ktoré organizmus zaťažujú ako rafinovaný cukor či červené mäso, ale aj alkohol či kofeín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies