S horolezcom Antonom Dobešom sa rozlúčilo viac ako tisíc ľudí

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 17:39 • 2 min
S horolezcom Antonom Dobešom sa rozlúčilo viac ako tisíc ľudí

UHROVEC – Uhrovec sa dnes rozlúčil s tragicky zosnulým horolezcom Antonom Dobešom. Viac ako tisíc ľudí zaplnilo miestny cintorín. Dobeš sa stal spolu s Petrom Šperkom obeťou útoku ozbrojencov v Pakistane počas expedície na Nanga Parbat. So Šperkom sa verejnosť lúčila v utorok vo Vysokých Tatrách.

slovakia

left justify in out

Rozlúčiť sa prišli jeho priatelia, známi, horskí záchranári aj miestni futbalisti a folkloristi. Nechýbal ani minister vnútra Robert Kaliňák. Dobeš bol podľa jeho slov nenahraditeľným človekom, ktorý pomoc druhým uprednostnil pred svojimi ambíciami. „Dôkazom toho je najmä fakt, keď Anton Dobeš obetoval svoj celoživotný sen vystúpiť na najvyššiu horu, aby pomohol rodine kanadskej horolezkyne, keď ju zniesol z hory dolu a zabránil tomu, aby hora jej telo pochovala navždy,“ povedal Kaliňák. Vraždu dvojice horolezcov označil za zbabelý a podlý útok teroristov. „Je to prvýkrát, čo je Slovensko konfrontované s civilnými obeťami terorizmu a naznačuje nám to, že terorizmus sa nás týka,“ povedal. 

Do Uhrovca sa prišlo rozlúčiť aj 12 horských záchranárov z Vysokých a Nízkych Tatier či Veľkej Fatry. „Bol to v prvom rade obrovský optimista a jeden z mála ľudí, u ktorých ešte platilo slovo,“ povedal Jozef Janiga z Horskej záchrannej služby. Podľa horolezca Jozefa Opatovského bola dvojica v nesprávny čas na nesprávnom mieste. S oboma sa poznal niekoľko rokov, stretli sa aj na viacerých expedíciách. „Mali obrovskú smolu,“ skonštatoval Opatovský. 

Dobešov brat Peter na neho spomína ako na človeka, ktorý sa vedel obetovať pre iných. Pre tragickú expedíciu sa Anton rozhodol pomerne rýchlo, v priebehu dvoch, troch týždňov. To, že by sa odtiaľ nemal vrátiť, vtedy netušil. „Rešpekt k horám mal. Vždy je to aj o určitom dobrodružstve, aby všetko dobre dopadlo, vždy číha v horách aj možné nebezpečenstvo. Ale pokiaľ by si hora vzala, človek to berie ináč,“ povedal horolezcov brat. 

Anton Dobeš sa narodil 10. apríla 1963 v Žiline. Pôsobil ako zdravotnícky a horský záchranár, bol členom lekárskej komisie JAMES, zúčastnil sa na dvoch himalájskych expedíciách na Cho Oyu (8 201 m) a Mount Everest (8 848 m). Dobeš taktiež pôsobil ako obecný poslanec v Uhrovci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona