S Hlinovým pokusom o obštrukciu si Smer asi poradí

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 09:55 • 2 min
S Hlinovým pokusom o obštrukciu si Smer asi poradí

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD si pravdepodobne poradí s obštrukciou, ktorou chcel sťažiť hlasovanie pri návrhu zákona o odpadoch nezaradený poslanec Alojz Hlina. Pre Hlinovu obštrukciu ústavnoprávny výbor rozhodoval o tom, aký sa má použiť spôsob hlasovania pri pozmeňujúcich návrhoch.

slovakia

left justify in out

K zákonu je predložených viac ako 300 pozmeňujúcich návrhov. Len spoločná správa obsahuje 271 pozmeňujúcich návrhov, ďalšie desiatky predložili poslanci v pléne počas rozpravy. Hlina v rozprave navrhol, aby sa o viacerých pozmeňujúcich návrhoch zo spoločnej správy hlasovalo osobitne, čím by sa hlasovanie predĺžilo, podobne urobil aj poslanec za Most-Híd Zsolt Simon. Predseda parlamentu Peter Pellegrini dal situáciu posúdiť ústavnoprávnemu výboru parlamentu.

 

Poslanci za vládny Smer-SD na ústavnoprávnom výbore Pellegrinimu odporučili postup, podľa ktorého bude môcť parlament zamietnuť návrhy poslancov Hlinu a Simona, na základe ktorých títo poslanci navrhujú hlasovať o niektorých bodoch zo spoločnej správy vo dvojiciach alebo v trojiciach spoločne. Pôvodne boli všetky tieto body spoločnej správy odporučené gestorským výborom na jediné spoločné hlasovanie.

 

Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej vysvetlil, že návrh hlasovať vo dvojiciach alebo v trojiciach podľa jeho názoru neznamená vyňatie na osobitné hlasovanie, ale navrhnutie iného spôsobu spoločného hlasovania. Dodal, že ak by viacerí poslanci navrhli rôzne kombinácie spoločného hlasovania o rovnakých pozmeňujúcich návrhoch, mohlo by to bez schváleného pravidla zablokovať rokovanie parlamentu. Preto o inom spôsobe spoločného hlasovania o bodoch zo spoločnej správy je možné hlasovať, ak si to odsúhlasí plénum parlamentu.

 

Každý poslanec môže podľa uznesenia podať návrh na oddelené hlasovanie, teda vyňať bod zo spoločnej správy na oddelené hlasovanie, a o tomto návrhu na spôsob hlasovania nie je potrebné hlasovať, pokiaľ nebol s týmto postupom vyjadrený nesúhlas alebo nejde o inak sporný postup. Vtedy rozhodne parlament hlasovaním, či osobitné hlasovanie umožní alebo nie.

 

Madej pripomenul, že rokovací poriadok neupravuje presne spôsob, ako hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch, zároveň doteraz nikto okrem Hlinu nenavrhol podobný typ obštrukcie. Osobitné hlasovanie sa vo všeobecnosti využívalo napríklad v prípadoch, ak s bodom zo spoločnej správy kolidoval predložený poslanecký pozmeňujúci návrh. "Nie je nikoho záujmom meniť konsenzuálnu prax," konštatoval Madej.

 

Poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc si myslí, že Smer sa opäť snaží prispôsobiť si rokovací poriadok parlamentu svojim potrebám. "Štátny orgán môže konať iba na základe ústavy a v rozsahu zákona," poznamenal.
Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) s návrhom Smeru nesúhlasila. "Podľa mňa to nie je dobré a ani praktické. Nehovoriac o tom, že je to zneužiteľné. Vytvára to priestor, aby sme sa začali politicky hrať, kedy schválime a neschválime osobitné hlasovanie," povedala Žitňanská.

 

Hlina podľa nej ukázal na absurditu, keď samotný návrh zákona o odpadoch má 138 paragrafov a je cez spoločnú správu opravovaný 271 pozmeňujúcimi návrhmi. "Obávam sa, že riziká výkladu sú väčšie ako náklady spojené s tým, že by ste museli v tomto prípade stokrát zdvihnúť ruku," vysvetlila. Hlina podľa Žitňanskej poukázal na problém, pre ktorý sa nemusia meniť pravidlá hlasovania o pozmeňujúcich návrhoch. "Keby sa to stávalo častejšie, riešme to. Ale keby ste otočili vládu s tým, aby nenosila do parlamentu nedorobky a opravila si zákony u seba na vláde a prišla s nimi o mesiac neskôr, tak žiadny problém nie je," uzavrela poslankyňa za Most-Híd.

 

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň považuje návrh Hlinu na množstvo osobitných hlasovaní za šikanózny voči ostatným poslancom. Upozornil, že ak by opozícia chcela blokovať parlament, mohli by dávať poslanci hlasovať osobitne napríklad o bodoch programu schôdze, ktorých býva okolo sto. Keďže v úvode schôdze sa schvaľuje jej program, parlament by v tom prípade hlasoval stokrát iba o samotnom programe zasadnutia.

 

Poslanci majú o návrhu zákona o odpadoch hlasovať dnes dopoludnia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies