Š. Harabin žiada od štátu 150.000 eur, sťažuje sa na trest od ÚS SR

NETKY.SK • 23 Január 2012, 08:44 • 2 min
Š. Harabin žiada od štátu 150.000 eur, sťažuje sa na trest od ÚS SR

Harabin žiada od štátu 150. 000 eur, sťažuje sa na trest od ÚS SR - Politika Predseda Najvyššieho súdu a šéf Súdnej rady SR Štefan Harabin sa so Slovenskou republikou súdi o 150.

slovakia

left justify in out

img

Predseda Najvyššieho súdu a šéf Súdnej rady SR Štefan Harabin sa so Slovenskou republikou súdi o 150.000 eur. Vo svojom hlavnom spravodajstve o tom dnes informovala televízia TA3 s tým, že Harabin sa na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) sťažuje na verdikt Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý ho 29. júna 2011 potrestal zníženou mzdou za nevpustenie kontrolórov ministerstva financií na Najvyšší súd SR.

Harabin vtedy toto rozhodnutie označil za hlbokú deformáciu právneho štátu. "Toto je svetová hanba," povedal. Harabin na ESĽP namieta, že na ÚS SR o ňom rozhodovali zaujatí sudcovia, že sa verdikt nedá preskúmať, že krátenie platu o vyše 50.000 eur za rok je neprimerané a že sa nemal kam odvolať. Štrasburg jeho sťažnosť podľa televízie prijal.

Harabin tiež v sťažnosti píše, že sa stal obeťou svojvoľného, politicky motivovaného a diskriminačného postupu. Žiada späť 50.000 eur, o ktoré trestom prišiel a odškodné 100.000 eur za morálnu ujmu. Vláda SR o tom však zatiaľ informovaná nebola. "Najprv nám musí byť vec notifikovaná, potom prebehnú vyjadrenia z jednej a druhej strany a až potom možno očakávať rozhodnutie ESĽP," povedala pre TA3 štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka SDKÚ-DS).

Tento postup môže trvať týždne až mesiace. Na verdikt ESĽP pritom čaká aj Ústavný súd SR, ktorý má pred sebou ďalšie návrhy ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) na potrestanie Harabina. Podľa Kolíkovej však Harabinova sťažnosť na ESĽP nie je žiadnou prekážkou, aby náš Ústavný súd ďalej konal.

ÚS SR má na stole ešte ďalšie dva návrhy na Harabinovo disciplinárne potrestanie, a to za nekonanie proti antidiskriminačným žalobám sudcov a za zmeny v senátoch. V hre je tak stále aj možnosť, že Harabin príde o talár. Podľa TA3 je však otázkou, kedy ÚS SR verdikt vynesie. Ak to totiž neurobí do volieb, nový minister spravodlivosti môže disciplinárne stíhania stiahnuť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona