S generálnou opravou Vodnej elektrárne Gabčíkovo by sa malo začať už čoskoro: Finalizujú sa súťažné podklady

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 10:43 • 2 min
S generálnou opravou Vodnej elektrárne Gabčíkovo by sa malo začať už čoskoro: Finalizujú sa súťažné podklady

BRATISLAVA - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba by už mal onedlho začať hľadať dodávateľa, ktorý zrekonštruuje Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla pre portál vEnergetike.sk vedúca kancelárie Vodohospodárskej výstavby Stela Ištvánfyová, podnik v súčasnosti finalizuje súťažné podklady. „Máme zadefinovaný opis predmetu zákazky, technické špecifikácie pre technologické celky. Spracovávame finálne znenie ostatných dokumentov pre vyhlásenie verejného obstarávania. Plánovaný termín sa kvôli hľadaniu možností zdrojov financovania presunul na august 2017,“ dodala Ištvánfyová.

Celé financovanie generálnej opravy zrejme bude na samotnom podniku. Vodohospodárskej výstavbe sa totiž nepodarilo vybaviť na projekt rekonštrukcie gabčíkovskej elektrárne eurofondy. „Žiaľ, preskúmali sme všetky vyhlásené výzvy na rôzne finančné nástroje alebo operačné programy, ale naša spoločnosť sa nenachádza medzi oprávnenými žiadateľmi,“ potvrdila Ištvánfyová.

Vodohospodárska výstavba zatiaľ nechce prezradiť, koľko by mala generálna oprava turbín, generátorov a príslušných zariadení stáť. Štátny podnik však v minulosti sľuboval, že oprava v ich réžii bude za nižšiu cenu, o akej sa hovorilo, keď prevádzkovali gabčíkovskú elektráreň ešte Slovenské elektrárne. Čiže menej ako 80 miliónov eur.

Štát prevádzkuje Vodnú elektráreň Gabčíkovo prostredníctvom svojho podniku Vodohospodárska výstavba už viac ako dva roky. Predošlá vláda Roberta Fica ju odobrala z prenájmu Slovenským elektrárňam, ktoré vtedy majoritne ovládala talianska skupina Enel. Jedným z dôvodov, ktorým vládni predstavitelia obhajovali vypovedanie tridsaťročnej zmluvy o prenájme, bola aj údajná neochota Slovenských elektrární zrealizovať generálnu opravu gabčíkovskej elektrárne. Tá bola podľa nich akútna.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona