S. Gašparovičová otvorila medzinárodnú konferenciu Obete kriminality

NETKY.SK • 25 November 2010, 13:06 • 2 min
S. Gašparovičová otvorila medzinárodnú konferenciu Obete kriminality

S. Gašparovičová otvorila medzinárodnú konferenciu Obete kriminality

slovakia

left justify in out

img

Manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová otvorila dnes v Bratislave medzinárodnú konferenciu s názvom Obete kriminality. Jej cieľom je prezentácia výsledkov trojročného výskumu obetí kriminality na Slovensku a ich porovnanie s okolitými krajinami.
      Gašparovičová poukázala na alarmujúce zvýšenie kriminality u mladistvých, pričom za ich zlyhaním vidí nedostatok rodičovskej výchovy, slabú motiváciu k učeniu či ekonomické problémy rodiny. "Hranicu medzi dovoleným a zakázaným výrazne narúša aj násilie, ktoré vidia z televíznej obrazovky a počítačových hier. Len úzkou a premyslenou spoluprácou štátnych orgánov, škôl, rodičov a občianskych spoločenstiev sa môžu nájsť cesty, ako mládež zapojiť do zaujímavých školských a mimoškolských aktivít,“ uviedla prvá dáma SR.
      V súvislosti s násilím páchaným na ženách zdôraznila, že aj prostredníctvom Slovenskej nadácie Silvie Gašparovičovej vidno úsilie "podať ženám pomocnú ruku pre návrat do života bez strachu". Projekt Život bez násilia začala nadácia realizovať ešte v roku 2005.
      Manželku prezidenta na pôde právnickej fakulty Paneurópskej vysokej školy, ktorá v spolupráci s Ústavom pre trestné právo a kriminológiu viedenskej univerzity akciu organizuje, privítal dekan Jaroslav Ivor. Podľa jeho slov problematika obetí kriminality predstavuje zložitý a mimoriadne závažný sociálny problém, na riešenie ktorého je nevyhnutný multifaktorový, respektíve multidisciplinárny prístup na zodpovedajúcej odbornej a vedeckej úrovni skúmania.
      Ivor poznamenal, že vo výskumoch verejnej mienky sa kriminalita trvale objavuje ako jeden z najviac znepokojujúcich problémov. „Kriminalita a zefektívnenie spôsobov jej odhaľovania a postihovania je súčasťou volebných programov takmer všetkých politických strán a hnutí. Iba málokto sa však pozastaví, aký typ informácií sa verejnosti podsúvajú a akú vypovedaciu hodnotu vzhľadom na realitu majú,“ dodal.
      Spomínaná fakulta sa dlhodobo venuje problematike obetí kriminality. Ako jediná inštitúcia na Slovensku sa pripojila k celoeurópskemu výskumu obetí kriminality a v tomto roku uskutočňuje už tretí empirický výskum, ktorého výsledky budú prezentované práve na medzinárodnej konferencii. Projekty výskumu podporila aj Rada vlády pre prevenciu kriminality.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies