S drogami experimentujú čoraz mladšie deti, experti apelujú na záujem rodičov

NETKY.SK • 21 November 2017, 21:58 • 2 min
S drogami experimentujú čoraz mladšie deti, experti apelujú na záujem rodičov

BRATISLAVA – S drogami experimentujú čoraz mladšie deti. Už na druhom stupni základných škôl majú bežne skúsenosť s alkoholom a cigaretami, v 14 rokoch sa objavujú prvé skúseností s marihuanou a pervitínom.

slovakia

left justify in out

Tieto návyky získavajú v rodine a v prostredí, v ktorom sa pohybujú. Zhodli sa na tom experti na prevenciu drogových a iných závislostí na odbornom sympóziu pod názvom Kým nie je príliš neskoro v Bratislave.

 

"Deti a mládež sa často dočkajú pomoci až v rozvíjajúcom sa štádiu závislosti, pričom primárna prevencia by mala v živote človeka začínať v čase, keď ešte nemá problémy s konzumáciou návykových látok," upozornil riaditeľ resocializačného strediska Komunita Ľudovítov, psychiater a psychoterapeut Ľubomír Gábriš.

 

Podľa odborníkov sú to pedagógovia, ktorí dokážu problém dieťaťa včas zachytiť a následne mu podať pomocnú ruku v kooperácii s jeho rodičom. Práve pedagógovia pôsobiaci ako koordinátori drogovej prevencie na stredných a základných školách Bratislavského samosprávneho kraja boli cieľovou skupinou sympózia. Oboznámili sa na ňom s najnovšími trendmi v drogovej prevencii a projektom Kým nie je príliš neskoro autora Ernsta Servaisa.

 

Sociálny pracovník a špeciálny pedagóg Nízkoprahového denného centra pre deti a rodinu PREROD Jaroslav Rakučák poukázal na krízu rodiny a rodičovstva ako na najväčší problém dnešnej spoločnosti. Dospelým vyčíta dospelým zľahčovanie problému užívania drog u detí. "Keď sme pred desiatimi rokmi povedali rodičom, že ich dieťa je závislé od pervitínu, okamžite chceli situáciu riešiť. Dnes rodič mávne rukou a povie, že sa z toho dieťa vyspí," povedal.

 

Ľahostajnosť, egoizmus a klamstvo sú podľa expertov tri znaky indikujúce závislosť u dieťaťa. Deti majú najväčšie obavy zo straty a s drogami začnú, keď sa cítia opustené, nepočúvané alebo necítia zodpovednosť za následky svojho správania sa. Odborníci v tejto súvislosti apelujú na rodičov, aby sa aktívne zaujímali o vlastné deti, nepopierali a nezľahčovali problémy v rodine a konali. Dôležitú úlohu podľa nich majú médiá, štátne orgány aj samospráva, ktoré by mali spolupracovať na prevencii ako jedinom účinnom nástroji boja proti vzniku závislostí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies