S dlhoročným prezidentom Uzbekistanu sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí

NETKY.SK • 3 September 2016, 14:34 • 2 min
S dlhoročným prezidentom Uzbekistanu sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí

SAMARKAND/TAŠKENT - Tisíce ľudí dnes lemovali ulice uzbeckej metropoly Taškent, kadiaľ prechádzala pohrebná kolóna s telom zosnulého prezidenta Islama Karimova na letisko, odkiaľ ho previezli na cintorín do rodného Samarkandu, kde sa konal pohreb.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom na svojej stránke spravodajská televízia BBC.

 

Karimovovu smrť potvrdila v piatok podvečer uzbecká vláda po tom, ako ho minulú sobotu previezli do nemocnice s podozrením na mŕtvicu.

 

Organizátorom dnešného pohrebu dlhoročného uzbeckého prezidenta bol premiér Šavkat Mirzijojev, ktorý je podľa BBC pokladaný za Karimovovho potenciálneho nástupcu. Po prílete do Samarkandu sa na námestie Registan v historickej časti mesta prišli s Karimovom rozlúčiť tisíce ľudí.

 

"Náš uzbecký ľud utrpel nenahraditeľnú stratu. Smrť z nášho stredu vytrhla zakladateľa štátu Uzbekistan, veľkého a drahého syna nášho ľudu," povedal Mirzijojev v smútočnom prejave.

 

Medzi smútočnými hosťami nechýbal ruský premiér Dmitrij Medvedev, tadžický prezident Emomali Rachmon či jeho turkménsky náprotivok Gurbanguli Berdymuhamedov.

 

V Uzbekistane bol vyhlásený trojdňový štátny smútok.

 

Karimov vládol v Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, autoritárskym štýlom od roku 1989 - najprv ako vodca tamojšej komunistickej strany a po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 ako prezident. Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies