S depresiou u žien by sa malo zaobchádzať inak ako u mužov

NETKY.SK • 24 August 2017, 16:32 • 2 min
S depresiou u žien by sa malo zaobchádzať inak ako u mužov

LONDÝN - Toto je veľmi zaujímavé zistenie. Ženy a muži reagujú na negatívne podnety úplne inak. Podľa novej britskej štúdie existuje potreba rôznych liečebných postupov pre obe pohlavia. Reč je konkrétne o depresii.

slovakia

left justify in out

Negatívne myslenie

 

Odborníci z Cambridge zapojili do svojho výskumu 106 adolescentov s depresiou (z toho 84 dievčat a 24 chlapcov) a 34 zdravých dobrovoľníkov (24 dievčat a 10 chlapcov) vo veku od 11 do 18 rokov. Akademickí pracovníci tvrdia, že dievčatá vo veku 15 rokov majú dvojnásobnú pravdepodobnosť výskytu vážnej depresie v porovnaní s chlapcami. Táto vyššia tendencia je spojená s ich prísnejším vnímaním svojho tela, hormonálnymi výkyvmi a genetickými predpokladmi. To isté platí aj s negatívnym štýlom myslenia, ktorý častejšie postihuje dospievajúce dievčatá.

 

Drogy alebo samovraždy

 

Hoci viac dievčat a žien vo všeobecnosti trpí depresiou, viac chlapcov má tendenciu mať samovražedné myslenie. Chlapci takisto pravdepodobnejšie prepadnú drogovým závislostiam. "Muži sú náchylnejší na pretrvávajúcu depresiu, zatiaľ čo ženy majú tendenciu byť depresívne skôr epizodicky," tvrdí autorka štúdie Jie-Yu Chuang.

 

Prevencia

 

Podľa akademickej skupiny autorky štúdie Chuang, bude najdôležitejšou stratégiou prevencia a iný prístup k liečbe pre obe pohlavia. Preventívne dohliadať alebo liečiť  depresiu je podľa nej dôležité už od raných dospievajúcich rokov. Na začiatku dospievania má podľa vedcov z Cambridge, depresia iný vplyv na mozgy chlapcov a dievčat. Hoci tento výskum je len v plienkach, implicitne poukázal na jednu zásadnú vec. Rozdiely medzi pohlaviami existujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies