S ČR by sme mohli rokovať o pristúpení k ich kontraktu na gripeny

NETKY.SK • 25 September 2017, 14:17 • 2 min
S ČR by sme mohli rokovať o pristúpení k ich kontraktu na gripeny

PRAHA/BRATISLAVA – Obranný priemysel je jednou z oblastí, ktorá má veľký potenciál pre spoločné prieniky a spoluprácu Českej republiky a Slovenska v priestore Európskej únie. Po dnešnom stretnutí s predsedom českej vlády Bohuslavom Sobotkom to skonštatovali predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a podpredseda slovenského parlamentu, bývalý minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Práve táto oblasť spolupráce rezonovala i pri dnešnom predpoludňajšom stretnutí s českým premiérom, ktorým sa začala dvojdňová oficiálna návšteva Danka a jeho delegácie v Českej republike.

 

"Treba natvrdo povedať, že presadzujeme nielen európske riešenia, ale aj národné riešenia," zdôraznil Glváč. "Veď ako chceme ponúkať na zahraničné trhy produkty našich zbrojárskych firiem alebo spoločné česko-slovenské produkty, ak ich nemáme zavedené v našich armádach?" uviedol Glváč, ktorý myšlienky rezonujúce na rokovaní rozviedol aj ďalej.

 

"Je naším cieľom - prvoradou úlohou - presadzovať v rámci európskej legislatívy, európskych procesov, aby sme pomohli našim firmám a finančné prostriedky, ktoré dávame do obrany, dali viac našim subjektom," vyhlásil podpredseda parlamentu a exminister obrany.

 

Danko v tejto súvislosti upozornil, že českú armádu čaká v súčasnom procese prezbrojovania aj hľadanie alternatívy za slovenskú samohybnú húfnicu Zuzanu. "Vidím veľké možnosti spolupráce a pokračovaní v tom, čo sa rozbehlo v minulosti a malo úspech," dodal predseda NR SR.

 

Oblasťou spolupráce by mohla byť podľa oboch zástupcov slovenského parlamentu a vládnej koalície i otázka obstarania nových stíhačiek pre slovenskú armádu.

 

"Českým partnerom sme vysvetlili aktuálnu medializovanú situáciu v SR, že nejde o nejaké nové riešenie, ale len o to, že švédsky partner zmenil spôsob ponuky z prenájmu na lízing alebo predaj. Keďže to nie je možné robiť spôsobom prenájmu, dá sa rokovať o rôznych spôsoboch s českými partnermi, napríklad o pristúpení k ich kontraktu (na gripeny) alebo o hľadaní iného transparentného výberu lietadiel s požadovanými parametrami," uviedol Danko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies