S celoplošným testovaním by sa malo skončiť, tvrdí Cigániková

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 11:04 • 2 min
S celoplošným testovaním by sa malo skončiť, tvrdí Cigániková

Predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo však nie je za úplne zrušenie testovania. Podľa jej vyjadrení by sa malo testovať len tam, kde to situácia vyžaduje.

slovakia

left justify in out

Problémom pritom môže byť aj celková suma za testovanie. Ako priblížila, len za víkend bolo vykonaných 909 187 Ag testov, z toho 2 644 vyšlo pozitívnych. Ak vykonanie jedného testu stojí štát 10 eur, za víkend minulo Slovensko viac ako 9 miliónov eur. 

 

"Nájdenie jedného jediného pozitívneho človeka nás teda vychádza na 3 438 eur a to ešte neberieme do úvahy, že pri pozitivite 0,29 % testov zásadne vstupujú do hry chybovosť testov a falošná pozitivita," vyjadrila sa Cigániková na sociálnej sieti.

 

 

Najlepším riešením súčasnej situácie by preto podľa nej bolo viac sa zamerať na starostlivosť o chorých pacientov. Celoplošné testovanie má podľa jej názoru svoj význam iba v ohniskách pri oveľa vyšších číslach, v kombinácii s obmedzením pohybu, alebo vo fabrikách, kde sa pracovne stretáva veľa ľudí.

 

Spomenula, že je vďačná za nového premiéra (Eduard Heger) ako aj nového ministra zdravotnictva SR (Vladimír Lengvarský), ktorí rozmýšľajú o prípadných nových zmenách v rámci testovania obyvateľstva SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies