S Barrosom som sa dohodla na rokovaniach o ochrannom vale

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 10:03 • 2 min
S Barrosom som sa dohodla na rokovaniach o ochrannom vale

S Barrosom som sa dohodla na rokovaniach o ochrannom vale

slovakia

left justify in out

Postoj SDKÚ-DS k pôžičke Grécku je nemenný, odmieta ju a ani v budúcnosti jej poskytnutie nepodporí. Potvrdila to dnes volebná líderka strany a pravdepodobná premiérka budúcej vlády Iveta Radičová s tým, že o tom osobne informovala aj predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa. Slovensko by malo podľa skorších dohôd poskytnúť zadlženej juhoeurópskej krajine v najbližších troch rokoch viac ako 800 miliónov eur ako súčasť koordinovaného záchranného balíka eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) v objeme 110 miliárd eur.
      V súvislosti s novým garančným mechanizmom Európskej únie (EÚ) na podporu krajín vo finančných ťažkostiach Radičová zopakovala, že stanovisko novej vlády bude závisieť od oboznámenia sa s jeho podmienkami. "Vôbec som tú zmluvu nevidela, neviem, čo je jej obsahom. Samozrejme, som pripravená, ak budem mať takúto kompetenciu, na ďalšie rokovania," avizovala s tým, že sa s Barrosom dohodla aj na určitých spoločných postupoch, ktoré však bližšie nekonkretizovala.
      Odchádzajúci premiér Robert Fico (Smer-SD) je podľa vlastných slov prekvapený poslednými vyhláseniami predstaviteľov SDKÚ-DS na túto tému, ktorí podľa neho ustupujú zo svojich pôvodných odmietavých stanovísk. "Zrazu vám tečie do topánok, nasľubovali ste niečo pred voľbami, všetci boli pred voľbami veľkí hrdinovia. Aké východisko chcete hľadať, keď je to multilaterálna medzinárodná dohoda. Buď sa táto dohoda podpíše, alebo nepodpíše," zdôraznil.
      V súvislosti s informáciami o tom, že EK dala Slovensku ultimátum podpísať rámcovú dohodu o novom mechanizme, tzv. ochrannom vale do 1. júla, Fico reagoval, že opakovane tvrdil, že táto téma je urgentná. Napriek tomu však jeho vláda nepodpíše dohodu, kým nebude počuť jasné podporné stanovisko od stredopravých strán novej vládnej koalície.
      "Pokiaľ nepoviete, že podporíte zákony, ktoré sú nevyhnutné v parlamente na realizáciu tohto ochranného valu, tak do poslednej minúty, čo budem predseda vlády, nedám pokyn ministrovi financií na podpísanie tejto dohody," upozornil. Radičová reagovala, že tento podpis je stále v plnej kompetencii stále vládnuceho kabinetu.
      Ako v sobotu informovala televízia Markíza, Slovenská republika dostala ultimátum, na základe ktorého má do 1. júla podpísať rámcovú dohodu o garančnom mechanizme v objeme 750 miliárd eur. Slovensko by sa na tom malo podieľať v sume 4,4 miliardy eur. "Viem o tomto termíne, som informovaný z Bruselu. Konštatovali, že ak sa Slovensko ako také nezúčastní na tomto mechanizme, tak sa vylučuje z klubu solidarity," reagoval pre televíziu minister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Podľa európskych politikov tak nemusíme dostať pomoc, ak to budeme sami potrebovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies