S absolventmi akých vysokých škôl majú úrady práce najviac problémov? Tieto smery si na štúdium radšej nevyberajte

NETKY.SK • 11 Október 2018, 12:09 • 2 min
S absolventmi akých vysokých škôl majú úrady práce najviac problémov? Tieto smery si na štúdium radšej nevyberajte

Už nie je titul ako titul. Vysokú školu si treba vyberať obozretne.

slovakia

left justify in out

Mať vysokú školu začína byť v dnešnej dobe akýmsi štandardom. Ten, kto nemá podnikateľské ambície ani stále zamestnanie hneď po strednej škole obvykle v štúdiu pokračuje na univerzite. Tu však nastáva problém, pretože vysoké školy chrlia odborníkov na mnohé oblasti, ktorých, žiaľ, náš trh práce nemá ako pojať.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Hoci vo všeobecnosti nezamestnanosť klesá a momentálne sa pohybuje niekde okolo 5,6 percenta, stále máme takmer 180-tisíc ľudí, ktorí sa zamestnať nevedia. Často pritom ide práve o absolventov. Tí síce majú teoretické vedomosti, no nemajú prax a navyše ju ani nevedia získať, pretože miest v odbore, ktorý majú vyštudovaný, je nedostatok. To často vedie k situácii, že Slováci odchádzajú pracovať do zahraničia, kde často ostávajú natrvalo.

 

Ako si teda vybrať správnu vysokú školu, vďaka ktorej získame perspektívu dobrého zamestnania? V prvom rade je potrebné zvážiť, či skutočne o štúdium záujem máme a či je pre nás nevyhnutné. Pokiaľ ide o absolventov gymnázií, ktorí majú všeobecné vzdelanie bez akejkoľvek špecializácie, predpokladá sa, že študovať pôjdu. Ak ale ide o mladého človeka s ukončenou odbornou školou bez ambícii týkajúcich sa ďalšieho vzdelávania, je zrejme lepšie nájsť si prácu hneď po strednej škole.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Pri voľbe vysokej školy treba prihliadnuť na to, o aké odbory je v súčasnosti najväčší záujem. Prakticky okamžite sa u nás dokážu zamestnať absolventi informatiky, strojárstva a ekonomiky, naopak ťažké to majú športovci, umelci a zdravotníci. Prebytok však máme i právnikov a sociálnych pracovníkov. V týchto prípadoch sa neraz stáva, že sú mladí dlhodobo evidovaní na úradoch práce, prípadne sa zamestnávajú mimo svojich odborov za neuspokojivých finančných podmienok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona