Testovaných na slovensku
17693
Infikovaných na slovensku
581
Infikovaných svetovo
1349256
Úmrtí svetovo
74806
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
7. apr. 2020Zoltán
BratislavaBratislava 18°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
13.03.2017 09:00 Gurmán
Ryžový týždeň
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
13.03.2017 09:00 Gurmán

Ryžový týždeň



BRATISLAVA - Ryža je vynikajúca nie len ako príloha, ale je možné z nej urobiť aj rôzne varianty hlavných jedál. Veď posúďte s nami...


Ryžový nákyp

 

Suoviny: 200 g ryže, 1 liter mliekoa, štipka soli, citrónová kôra, 3 ks jabĺk, 3 vajcia, 4 PL cukru, maslo

 

Príprava receptu:
Mlieko necháme zovrieť so soľou a citrónovou kôrou. Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Potom ju necháme na veľmi miernom ohni asi 30 minút napučať. Vyberieme citrónovú kôru. Ryžovú kašu necháme vychladnúť a občas ju premiešame. Do vychladnutej ryže pridáme žĺtky s cukrom. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do kaše. Maslom vymastenú formu naplníme polovicou ryže a na ňu rozdelíme na kúsky pokrájané jablká. Pridáme druhú polovicu ryže a povrch uhladíme. Nákyp obložíme kúskami masla a zapekáme vo vopred predhriatej rúre 45 minút. Hotový horúci nákyp posypeme cukrom a škoricou.

 

 

 

Ryžové placky

 

Suroviny: 1 kg uvarenej ryže, 2 vajcia, 200 g tvrdého syra, 4 stúčiky cesnaku, soľ, korenie, bazalka, olej

 

Píprava receptu: Polovicu uvarenej ryže si rozmixujeme, pridáme vajcia, soľ a korenie a nastrúhaný syr. Pridáme bazalku a pretlačený cesnak. Do tejto zmesi primiešame zbytok ryže a mokrou rukou formujeme placky. Tie potom vyprážame ako zemiakové placky na rozpálenom oleji.

 

 

 

Ryžové krokety

 

Suroviny: 1/2 dcl mlieka, 10 g masla, soľ, 30 g ryže, 10 g syru, 1 vajce, múka, strúhanka, olej, 30 g šunky

 

Príprava receptu: Mlieko, maslo a trocha soli dáme zovrieť, pridáme 30 g umytej ryže, prikryjeme a udusíme. Potom primiešame syr a polovicu žĺtka, vlejeme na pomúčený lopár a necháme vychladnúť.
Z vychladnutej ryže sformujeme pomúčenými rukami valčeky dlhé 5 cm a hrubé 2 cm, obalíme ich múkou, bielkom, strúhankou a vypražíme v rozpálenom oleji do červena.

 

Náš tip: K 30 až 50 g uvarenej ryže môžeme pridať 30 až 50 g zomletej šunky alebo 50 g uvareného hrášku a posekanej petržlenovej vňate, prípadne 50 g uvarenej a pokrájanej miešanej zeleniny. Krokety môžeme podávať aj namiesto mäsa.

 

 

Mliečna ryža

 

Suroviny: 2 ks vanilkového práškového pudingu, 1 l plnotučného mlieka, 2 PL hladkej múky, 500 g ryže, 1 mlieka, 300 ml vody, kyštaľový cukor, škoricový cukor, 50 g masla

 

Príprava receptu: Uvaríme si klasický puding, ale pridáme do neho 2 PL hladkej múky, cukru  9 PL. Uvarený puding nalejeme do silikónovej formy, ktorú si predtým opláchneme studenou vodou. Mlieko s vodou dáme zovreť, keď vrie prisypeme ryžu a varíme na slabom ohni do mäkka. Ked je ryža mäkká pridáme cukor podla chuti, škoricový cukor a maslo. Uvarenú ryžu nalejem na pudnig. Takto pripravenú formu dáme stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky.

 

 

 

Zeleninová ryža

 

Suroviny: 500 g slovenskej ryže, 500 g mrazenej mexickej zeleniny, 3 ks šampiňónov, 8 dcl hovädzieho vývaru, soľ

 

Príprava receptu: Do panvici na rozhriaty olej dáme zeleninu a solíme ju. Zakryjeme a takto ju 10 minút podusíme, aby dopoli zmäkla. Potom pridáme slovensku ryžu, nakrájané šampiňóny a celé premiešame. Napokon to zalejeme vývarom a ak treba, tak osolíme. Zakryté varíme, kým ryža nevsaje celu vodu.

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 




 


 

 



reklama


reklama


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet, youtube



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok