Ryžový týždeň

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 9:0 • 2 min
Ryžový týždeň

BRATISLAVA - Ryža je vynikajúca nie len ako príloha, ale je možné z nej urobiť aj rôzne varianty hlavných jedál. Veď posúďte s nami...

slovakia

left justify in out

Ryžový nákyp

 

Suoviny: 200 g ryže, 1 liter mliekoa, štipka soli, citrónová kôra, 3 ks jabĺk, 3 vajcia, 4 PL cukru, maslo

 

Príprava receptu:
Mlieko necháme zovrieť so soľou a citrónovou kôrou. Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Potom ju necháme na veľmi miernom ohni asi 30 minút napučať. Vyberieme citrónovú kôru. Ryžovú kašu necháme vychladnúť a občas ju premiešame. Do vychladnutej ryže pridáme žĺtky s cukrom. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do kaše. Maslom vymastenú formu naplníme polovicou ryže a na ňu rozdelíme na kúsky pokrájané jablká. Pridáme druhú polovicu ryže a povrch uhladíme. Nákyp obložíme kúskami masla a zapekáme vo vopred predhriatej rúre 45 minút. Hotový horúci nákyp posypeme cukrom a škoricou.

 

obrazok

 

 

Ryžové placky

 

Suroviny: 1 kg uvarenej ryže, 2 vajcia, 200 g tvrdého syra, 4 stúčiky cesnaku, soľ, korenie, bazalka, olej

 

Píprava receptu: Polovicu uvarenej ryže si rozmixujeme, pridáme vajcia, soľ a korenie a nastrúhaný syr. Pridáme bazalku a pretlačený cesnak. Do tejto zmesi primiešame zbytok ryže a mokrou rukou formujeme placky. Tie potom vyprážame ako zemiakové placky na rozpálenom oleji.

 

 

obrazok

 

Ryžové krokety

 

Suroviny: 1/2 dcl mlieka, 10 g masla, soľ, 30 g ryže, 10 g syru, 1 vajce, múka, strúhanka, olej, 30 g šunky

 

Príprava receptu: Mlieko, maslo a trocha soli dáme zovrieť, pridáme 30 g umytej ryže, prikryjeme a udusíme. Potom primiešame syr a polovicu žĺtka, vlejeme na pomúčený lopár a necháme vychladnúť.
Z vychladnutej ryže sformujeme pomúčenými rukami valčeky dlhé 5 cm a hrubé 2 cm, obalíme ich múkou, bielkom, strúhankou a vypražíme v rozpálenom oleji do červena.

 

Náš tip: K 30 až 50 g uvarenej ryže môžeme pridať 30 až 50 g zomletej šunky alebo 50 g uvareného hrášku a posekanej petržlenovej vňate, prípadne 50 g uvarenej a pokrájanej miešanej zeleniny. Krokety môžeme podávať aj namiesto mäsa.

 

obrazok

 

Mliečna ryža

 

Suroviny: 2 ks vanilkového práškového pudingu, 1 l plnotučného mlieka, 2 PL hladkej múky, 500 g ryže, 1 mlieka, 300 ml vody, kyštaľový cukor, škoricový cukor, 50 g masla

 

Príprava receptu: Uvaríme si klasický puding, ale pridáme do neho 2 PL hladkej múky, cukru  9 PL. Uvarený puding nalejeme do silikónovej formy, ktorú si predtým opláchneme studenou vodou. Mlieko s vodou dáme zovreť, keď vrie prisypeme ryžu a varíme na slabom ohni do mäkka. Ked je ryža mäkká pridáme cukor podla chuti, škoricový cukor a maslo. Uvarenú ryžu nalejem na pudnig. Takto pripravenú formu dáme stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky.

 

 

obrazok

 

Zeleninová ryža

 

Suroviny: 500 g slovenskej ryže, 500 g mrazenej mexickej zeleniny, 3 ks šampiňónov, 8 dcl hovädzieho vývaru, soľ

 

Príprava receptu: Do panvici na rozhriaty olej dáme zeleninu a solíme ju. Zakryjeme a takto ju 10 minút podusíme, aby dopoli zmäkla. Potom pridáme slovensku ryžu, nakrájané šampiňóny a celé premiešame. Napokon to zalejeme vývarom a ak treba, tak osolíme. Zakryté varíme, kým ryža nevsaje celu vodu.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 




 


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona