Rys, ktorého vypustili zo ZOO Bojnice do voľnej prírody uhynul

NETKY.SK • 11 September 2014, 08:54 • 2 min
Rys, ktorého vypustili zo ZOO Bojnice do voľnej prírody uhynul

BOJNICE – Ročný samec rysa ostrovida, ktorého v utorok (9.9.) vypustili po rehabilitácii v Zoologickej záhrade v Bojniciach do voľnej prírody, uhynul. TASR dnes informoval zástupca riaditeľa bojnickej zoo Vladimír Šrank.

slovakia

left justify in out

"Stalo sa tak napriek profesionálne pripravenému postupu, ktorý prebehol aj za asistencie najskúsenejších slovenských a európskych odborníkov. Krátko po vypustení do voľnej prírody vo vhodnom prostredí Štiavnických vrchov, rys skolaboval a uhynul. Následná pitva ukázala, že príčinou úmrtia bola kombinácia vývojovej chyby obehového systému tohto jedinca v kombinácii so stresom, ktorý voľne žijúce zvieratá pri prevoze a vypúšťaní do prírody zažívajú," priblížil Šrank. 
      

Ako dodal, podľa výsledkov pitvy nebolo možné vývojovú chybu rysa odhaliť bežnými veterinárnymi vyšetreniami, ktorými prešiel počas svojej rehabilitácie. Zraneného rysa našli ako mláďa a v  bojnickej zoo mu pomohli vyliečiť. Šelmu po jej vypustení plánovali odborníci ochrany prírody využiť na monitorovanie tohto vzácneho a ohrozeného druhu.
      

Rysa vypustili do voľnej prírody v Štiavnických vrchoch. Na krk mu umiestnili telemetrický obojok, prostredníctvom ktorého chceli rysa rok sledovať pomocou GPS. Obojok vyrobili v Nemecku, na Slovensku chcú pomocou neho sledovať aj ďalších predátorov – medvede, vlky, ale aj jelene a srnce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies