Rýchlostná trať z Prahy na letisko má byť dokončená do roku 2024

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 14:57 • 2 min
Rýchlostná trať z Prahy na letisko má byť dokončená do roku 2024

PRAHA - Vlakové spojenie medzi konečnou železničnou stanicou Praha Masarykovo nádraží a Letiskom Václava Havla, by malo byť hotové do roku 2024. Po rokovaní s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou to dnes uviedol český premiér Bohuslav Sobotka, ktorého cituje webový spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Rýchlodráha by mala stáť zhruba 20-23 miliárd korún (850 miliónov eur).

 

"Tie sumy ešte nie sú presné, pretože sa budú riešiť niektoré varianty v jednotlivých úsekoch," upozornil premiér. Niektoré časti nového železničného spojenia by sa mohli začať stavať v roku 2019. Pre stavbu sú už vyčlenené prostriedky v príslušnom operačnom programe z fondov EÚ.

 

"Som rada, že sme sa už dopracovali k nejakému hmatateľnému dátumu," uviedla Krnáčová, podľa ktorej je spojenie metropoly a letiska "štátnou stavbou". Ako problematický sa javí úsek medzi Dejvickou ulicou a Veleslavínom, ktorý by mal byť vedený tunelom. Európska komisia prostredníctvom svojej poradenskej organizácie upozornila, že je príliš drahý a mal by byť vybudovaný lacnejšie.

 

Ako už pred časom uviedla Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC), tunelové vedenie zvyšuje investičné náklady oproti variantu plne povrchového o viac ako tri miliardy korún.

Minister dopravy ČR Dan Ťok dodal, že Česko sa pokúsi dosiahnuť schválenie podpovrchového variantu alebo zohnať dodatočné peniaze na financovanie úseku.

 

"Spojenie Veleslavín - Ruzyně by mohlo byť dokončené skôr ako v roku 2024 a ja dúfam, že sa nám podarí Európsku komisiu presvedčiť, že to nie je politické rozhodnutie, ale niečo, čo mesto a my všetci potrebujeme," dodal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona