Rýchlorastúce spoločnosti môžu mať výrazný vplyv na slovenskú ekonomiku

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 15:57 • 2 min
Rýchlorastúce spoločnosti môžu mať výrazný vplyv na slovenskú ekonomiku

BRATISLAVA - Rýchlorastúce spoločnosti, takzvané scaleupy, môžu mať výrazný vplyv na hrubý domáci produkt (HDP) krajiny, preto je potrebné uľahčiť podmienky ich rastu. Vyplýva to z analýzy Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE), ktorá sa špecificky zameriava na slovenské rýchlorastúce spoločnosti v prostredí internetovej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej SAPIE uviedla, počas rokov 2000 až 2016 vzniklo viac ako 10 tisíc firiem so zameraním na internetovú ekonomiku, kritériá scaleupov podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj spĺňa 253 z nich. Tieto rýchlorastúce spoločnosti zažili najvplyvnejšie obdobie v roku 2013, keď vyprodukovali necelé jedno percento z celkového obratu všetkých aktívnych firiem na Slovensku. Potenciálne teda môžu mať výrazný vplyv na HDP krajiny.

Organizácia v analýze skúmala, s akým ťažkosťami sa pri zakladaní scaleupov podnikatelia stretávajú. Medzi najväčšie nedostatky pre ich pôsobenie na Slovensku SAPIE zaradila nízky počet ľudí so skúsenosťami zo zahraničia, ktorí by firmám pomohli s HR manažmentom, organizačnou štruktúrou, internou komunikáciou a firemnou kultúrou. Problematickou je aj slabá spolupráca medzi scaleupmi a univerzitami, ktorá by študentom uľahčila výber odboru a lepšie by ich pripravila na praktické fungovanie v biznise.

SAPIE preto zbierala podnety od slovenských podnikateľov a na ich základe vytvorila zoznam odporúčaní, ktoré by domácemu prostrediu mohli pomôcť. Základom je podľa organizácie odstránenie byrokratických prekážok či vytvorenie slovenského scaleupového fondu.

Rýchlorastúcim spoločnostiam by mohlo pomôcť aj sprístupnenie krátkodobých pôžičiek od vlády alebo podpora talentov prostredníctvom manažérskych tréningov. Súčasťou by mala byť aj úzka spolupráca so slovenskými veľvyslanectvami a so zahraničnými Slovákmi, ktorí by nadväzovali kontakt s potenciálnymi investormi pre Slovensko.

SAPIE je členská organizácia, ktorá reprezentuje viac ako štyridsať spoločností pri príprave a pripomienkovaní legislatívy na národnej a európskej úrovni, vytvára národné a regionálne partnerstvá a podporuje rozvoj inovácií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona