Rýchlo sa šíriaca cholera v Jemene si vyžiadala desiatky ľudských životov

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 07:17 • 2 min
Rýchlo sa šíriaca cholera v Jemene si vyžiadala desiatky ľudských životov

SANÁ - Na následky cholery zomrelo v Jemene od 27. apríla už najmenej 51 ľudí, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

Len za posledné tri dni sa počet obetí viac ako zdvojnásobil. WHO zaznamenala 2752 prípadov možnej nákazy týmto ochorením. U 58 ľudí sa vyskytla akútna hnačka.

Minulý rok epidémia cholery v Jemene ustúpila, avšak situácia sa teraz zhoršila pre nedostatok nemocníc a tiež pre dva roky trvajúcu občiansku vojnu, ktorá si vyžiadala najmenej 10.000 mŕtvych a vyhnala z krajiny milióny ľudí.

 

Podľa agentúry Reuters funguje v Jemene už len niekoľko zdravotníckych zariadení. Viac než dve tretiny obyvateľov nemajú prístup k pitnej vode. Najhoršia situácia je v hlavnom meste Saná, kde zaznamenali takmer 35 percent zo všetkých prípadov. Nákaza sa šíri aj v ďalších veľkých mestách.

 

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach s vysokým rizikom prenosu cholery žije 7,6 milióna ľudí. Väčšina chorých nemá žiadne, alebo len mierne symptómy, ktoré je možné liečiť perorálnym roztokom na rehydratáciu. V závažnejších prípadoch môže nastať smrť po niekoľkých hodinách, ak sa chorému nepodajú včas antibiotiká a ďalšie lieky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies