Rýchle počítačom riadené obchodovanie na burzách tlačí trh určitým smerom

NETKY.SK • 24 Október 2016, 14:41 • 2 min
Rýchle počítačom riadené obchodovanie na burzách tlačí trh určitým smerom

Frankfurt nad Mohanom - Nemecká centrálna banka Bundesbank zaujíma skeptický postoj k mimoriadne rýchlemu obchodovaniu na burzách, ktoré riadia počítače. Podľa jej mesačnej správy existujú náznaky, že toto obchodovanie v turbulentných časoch posilňuje určité trendy. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Niektorí obchodníci sú mimoriadne aktívni práve v kritických obdobiach a tlačia trh určitým smerom. Tí, ktorí v pokojnom období oživovali trh vysokými obratmi, sa práve v turbulentných časoch stiahnu a trhy tak prichádzajú o stabilizačný prvok.

 

Bundesbank tak vyvracia jeden z dôležitých argumentov branže v prospech tzv. turbo-obchodníkov. Branža totiž tvrdí, že práve títo obchodníci vždy zásobujú trhy dostatočnou likviditou a umožňujú tak rýchlu realizáciu obchodných príkazov za čestné ceny. Rýchlemu obchodovaniu sa venujú predovšetkým banky a investičné fondy.

 

Experti banky však upozorňujú, že rýchle obchodovanie nemožno paušalizovať. V pokojných časoch totiž veľkou mierou prispelo k samotnému fungovaniu trhu. Bundesbank odporúča preskúmať možnosti spomalenia obchodovania, aby sa zmiernilo konkurenčné znevýhodnenie ostatných obchodníkov.

 

Táto štúdia je podľa údajov Bundesbanky prvou presnou analýzou rýchleho počítačového obchodovania v Nemecku. Experti za týmto účelom preskúmali milióny dát z dvoch obchodných týždňov na termínovej burze Eurex v roku 2014. Rýchle obchodovanie má za cieľ v zlomkoch sekúnd uzatvoriť čo najviac obchodov a získať z toho výhody. Tento model čelí kritike po niekoľkých nevysvetliteľných výkyvoch kurzov. Medzičasom sa počítačom riadenému obchodovaniu pripisuje až polovica celkového objemu transakcií v najdôležitejších burzových segmentoch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies