Ryby na tanieri

NETKY.SK • 23 August 2015, 17:00 • 2 min
Ryby na tanieri

BRATISLAVA - Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse. Aspoň tak to tvrdí staré slovenské príslovie.

slovakia

left justify in out

V krajinách, kde prevládajú v strave ryby, ľudia takmer vôbec netrpia srdcovocievnymi ochoreniami ani artritídou. Omega-3 mastné kyseliny v rybacej strave dokážu zregulovať krvný tlak, znížiť zrážanlivosť krvi, zanášanie ciev, pozitívne vplývajú na činnosť mozgu, zabraňujú dokonca aj jeho degeneratívnym zmenám.

 

Ryby sú bohatým zdrojom celého radu živín, dôležitých pre dieťa v období rastu, taktiež i pre tehotné a dojčiace ženy ale i pre všetkých, ktorým na svojom zdraví záleží. Organizmu poskytujú kvalitné, ľahko stráviteľné bielkoviny. Majú vysoký obsah minerálnych látok, jódu, fosforu, zinku, vápnika a železa, a to najmä morské druhy. Sú významným zdrojom vitamínu A a D.

 

Na bežnú konzumáciu sú vhodné sladkovodné ryby a z morských rýb tie druhy, ktoré majú nízky obsah škodlivých látok: treska, losos, sardinky, pstruh, platesa, ančovičky, makrely ako aj krevety a mušle.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies