BRATISLAVA - Pestrý jedálny lístok je zárukou dobrého zdravia. To, že sem-tam z dokážeme z jedálneho lístka vyčiarknuť nezdravé jedlá a trochu ho obohatiť aj o ovocie a zeleninu, nestačí. Stále sa na ňom objavuje málo rýb.
Ryby sú svojím obsahom hodnotných bielkovín, v tuku rozpustných vitamínov a minerálnych látok ideálnou potravou nielen pre svoju dobrú chuť a ľahkú stráviteľnosť, ale hlavne pre zdravie.
Častejšou konzumáciou rýb a s nimi aj príjmom 3-omega mastných kyselín sa naše zdravie môže podstatne zlepšiť.
Ryby žijúce v chladnejších vodách sú na omega-3 mastné kyseliny bohatšie. Rybie mäso obsahuje veľa vitamínov A, B a D, ale aj minerálnych látok, ako je fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik, stopové prvky zinok a selén. Pri morských rybách je to najmä vysoký podiel jódu. Obsah minerálnych látok závisí od obdobia výlovu rýb a ich veku. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v sladkovodných.
Všetky ryby obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Ryby v konzervách náš organizmus navyše obohatia o vápnik a fosfor, ktorý je v ich kostiach. Malá porcia 100 g ryby dodá organizmu potrebnú dávku bielkovín a 415 g vápnika.
Nezabúdajte na príslovie: „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse."
Prínos konzumácie rybieho mäsa pre ľudský organizmus:
-Zlepšuje srdcovú činnosť, znižuje riziko vzniku srdečných arytmií
-Poklesne riziko vzniku trombov. Nenasýtené mastné kyseliny majú významné biologické účinky. Pretože sú prekurzory vysoko aktívnych látok prostaglandínov, dochádza ich pôsobením k rozširovaniu ciev (ochranný vplyv na žily a tepny). Laboratórne testy jednoznačne preukázali zníženie rozvoja aterosklerotických plátov v cievach.
-Zlepší sa metabolizmus lipidov a lipoproteínov
-Zníži sa hladina krvného cholesterolu i triglycerunu
-Kladný vplyv sa prejavuje i pri prevencii diabetu (cukrovky). Jedná sa opäť o pôsobenie nenasýtených mastných kyselín a nízka kalorická hodnota pokrmov z rybieho mäsa.
-Významne ovplyvňuje prevenciu rakoviny čriev. Rybí tuk obsahuje množstvo dôležitých vitamínov D a A, ktorých význam je u cicavcov nezastupiteľný.
-Dosiahnutie preventívneho efektu sa predpokladá po zaradení 1 až 2 pokrmov z tzv. mastných rýb a 2 až 3 pokrmov bielych rýb za týždeň.
-Jód, selén, vápnik a ďalšie minerály sú v detskej strave nezastupiteľné.