Rybníček chce cez ZMOS iniciovať zmenu cestného zákona, dôvodom sú billboardy

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 12:03 • 2 min
Rybníček chce cez ZMOS iniciovať zmenu cestného zákona, dôvodom sú billboardy

TRENČÍN – Trenčiansky primátor Richard Rybníček bude prostredníctvom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) iniciovať zmenu, prípadne novelizáciu cestného zákona.

slovakia

left justify in out

Jeho krok je reakciou na nemožnosť samosprávy ovplyvňovať umiestňovanie veľkoplošných reklamných tabúľ na súkromných pozemkoch na území mesta.

 

V Trenčíne sa zdvihla vlna nevôle tamojších obyvateľov po tom, ako trenčianska súkromná spoločnosť LF Group umiestnila na Legionárskej ulici doublebigboard, ktorý podľa nich hyzdí okolie a napríklad aj zakrýva výhľad na Trenčiansky hrad. "Mesto Trenčín vydalo k umiestneniu reklamy nesúhlasné stanovisko, rovnako ako Okresný dopravný inšpektorát. Zo zákona vyplýva, že my ako mesto Trenčín nie sme oprávnení ako cestný správny orgán dávať k takýmto veciam stanoviská," priblížil Rybníček s tým, že samosprávy sú v tomto prípade bezmocné.

Ako dodal, stavebný úrad nemal po splnení všetkých náležitostí inú možnosť, ako vydať stavebné povolenie. "V prípade, že by sme stavebné povolenie nevydali, existujú rozhodnutia súdov, ktoré dali za pravdu tým, ktorí takéto billboardy stavajú. Hrozil by mestu jednoznačne dopredu prehratý súdny spor," zdôraznil primátor.

 

Doplnil, že ide o jasný príklad toho, ako si štát cez Národnú radu SR v cestnom zákone ošetril možnosť určovať, v akej vzdialenosti, kde a či vôbec môžu byť billboardy umiestnené pri cestách. "Vyňali z tohto starostov a primátorov. Mrzí ma, že pred časom neprešiel návrh zákona vtedajšej podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej, v ktorom sa uvádzalo, že mestá a obce by mali mať právo si určovať, kde a akým spôsobom môžu byť billboardy. Som presvedčený, že lobingom silných reklamných spoločností táto záležitosť vypadla," doplnil Rybníček s tým, že obyvatelia mesta obviňujú z umiestnenia bigboardov vedenie mesta a úradníkov, hoci tí tomu zabrániť nemohli.

 

Spoločnosť LF Group podľa neho v rozpore so stavebným povolením doviedla k bigboardom elektrinu a umiestnila na ne svetlá, čo je podľa Rybníčka porušením stavebného zákona. Navyše podľa neho stavba ešte nie je skolaudovaná a už na nej visí reklama.

 

"To už je arogancia. Dnes som dal na mieste vykonať prostredníctvom nášho stavebného úradu štátny stavebný dohľad. Ten môže stavebníkovi uložiť hneď dve pokuty. Jednu za to, že sa mení stavba v rozpore so stavebným povolením a druhú, že užíva stavbu bez kolaudačného rozhodnutia. V prvom prípade môže byť pokuta 66.000 eur a v druhom až do 165.000 eur," pripomenul Rybníček.

 

Mesto Trenčín dnes popoludní opravilo maximálnu výšku pokuty, ktorú môžu za stavbu v rozpore so stavebným povolením a užívanie stavby bez kolaudačného rozhodnutia. "Podľa novelizovaného zákona môže mesto ako stavebný úrad za veci ako stavba v rozpore so stavebným povolením alebo užívanie ešte pred kolaudáciou dať pokutu maximálne 450 eur," uviedla hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

 

Konateľ spoločnosti LF Group Ladislav Firit pre TASR povedal, že nemá žiadne oficiálne informácie, a tak sa k problému nemôže vyjadriť. "Nevyjadríme sa k téme, tlačovú konferenciu sme ani nevideli. Nemáme k tomu žiadny status. Viem iba to, že máme právoplatné stavebné povolenie a to je všetko. Nech mi mesto pošle nejaké stanovisko, ja si ho prečítam a potom sa môžem vyjadriť," zdôraznil Firit.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies